Саудитска Арабия ще изслуша останалите в ОПЕК

ОПЕК се среща на 4 декември

Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Али ал Наими, петролен министър на Саудитска Арабия. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Саудитска Арабия ще дискутира всички въпроси на срещата на ОПЕК във Виена на 4 декември и ще изслуша притесненията на другите страни членки, каза петролният министър на страната Али ал Наими. 

„Имаме среща в петък, ще дискутираме всички тези въпроси. Ще изслушаме и после ще решим“, каза ал Наими пред репортери на 1 декември. 

Наими говори при пристигането си във Виена за среща, която се очаква да ратифицира стратегията  на ОПЕК да защити пазарния си дял вместо да подкрепи цената. Някои от членовете на организацията като Иран и Венецуела обаче продължават да искат ОПЕК да смени курса и да ограничи производството. 

Петролът поевтиня най-много през ноември от юли насам, като ОПЕК, който произвежда около 40% от световното петролно предлагане, не даде признаци за ограничаване на производството. 

Попитан дали Саудитска Арабия ще запази стратегията си за защита на пазарния дял ал Наими отговори: „Кой каза, че поддържаме стратегия за запазване на пазарния дял? Някога казвал ли съм го?“

Иранският петролен министър Биджан Зангане изпрати писмо на ОПЕК с призив за ограничаване на производството от 31,1 милиона барела дневно до 30 милиона барела. 

От Грант Смит, Найла Разук и Ваел Мади, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини