Промяна в мениджмънта на Samsung

Коментар на Джунга Лий, Bloomberg

Samsung - лого. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg Samsung - лого. Снимка: Jerome Favre/Bloomberg

Samsung Group реши да запази устройството на мениджмънта на конгломерата и да продължи да разчита на трима главни изпълнителни директори, съобщава Bloombeg. Двама от тях обаче ще бъдат заменени. Става въпрос за директорите на подразделенията на компанията в секторите мобилни устройства и битова техника, чиито задължения ще бъдат изпълнявани от по-млади лидери. Шин Джонг Кюн, директорът на Samsung Electronics, ще запази титлата си, но всекидневните му задължения ще се изпълняват от по-младия Ко Дон Джин. Друг изпълнителен директор  Юм Бу Гун също ще запази поста си, но всекидневните му задачи ще бъдат изпълнявани от друг, чието име ще бъде обявено по-късно тази седмица.

Шин е човекът, благодарение на когото Samsung изникна от никъде и пребори конкуренцията на Apple, за да спечели най-голям пазарен дял на световния пазар на смартфони. Този бизнес обаче изпитва трудности в продължение на две години и новините за промените в мениджмънта изглеждат като отчаян ход на компанията да възстанови растежа.

Лий Дзи Юн

Лий Дзи Юн, единственият син на президента на Samsung, изпълнява функциите на президент от година и половина, откакто баща му Лий Кун Хъ е на легло. Много инвеститори се надяваха, че Лий Дзи Юн ще поеме официално президентския пост. Той обаче не го направи, отчасти защото в Южна Корея има разбиране, че синът не трябва да заема мястото на баща си докато той официално не слезе от поста си. Освен това преструктурирането на групата все още продължава и много инвеститори смятат, че това може да почака. Лий вече показа, че той управлява групата, поемайки водеща роля в поредица сливания и придобивания и предлагайки най-голямото обратно изкупуване и закриване на акции което Samsung Electronics обяви през октомври. Хората, които следят индустрията, вече знаят кой управлява Samsung. При това положение дори Лий официално да поеме поста президент,  това само ще увеличи напрежението върху него.

Лий Дзи Юн отново избра стабилността вместо големите промени. Това подчертава, че значението на ежегодната среща за промени в мениджмънта на Samsung намалява. През последната година той преструктурира конгломерата, който включва почти 60 компании и вече остави отпечатъка си върху групата като преразпредели служители и намали обема на бизнесите. Младият Лий, който все още официално не е президент, следи ситуацията с бизнесите на Samsung постоянно. Ежегодната среща за промени в мениджмънта е символична и ритуална за групата, но процесът по преструктурирането продължава навсякъде и по всяко време.

Джунга Лий, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини