Производството в САЩ се сви най-много от 2009 г.

Високите стокови наличности предизвикаха спад в производството

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производството в САЩ неочаквано се сви през ноември с най-висок темп от 2009 г. насам, съобщава Bloomberg. Високите нива на стоковите наличности доведоха до спад в поръчките и производството. 

Индексът на Института по управление на доставките падна до 48,6 пункта - най-ниското ниво от юни 2009 г. насам, спрямо 50,1 пункта през октомври. Прочит под 50 пункта показва свиване. 

Докладът показва, че фабриките смятат, че клиентите им продължават да разполагат с прекалено високи стокови наличности, което показва, че ще отнеме повече време преди поръчките и производството да се стабилизират. Производителите, които добавят почти 12% към икономиката, се борят и срещу слабото световно търсене, поскъпващия долар и спада на инвестициите в енергийния сектор. 

Спад има в 10 от 18 индустрии, включени в проучването, включително текстилната и машинната. Освобождаването от наличните стокови запаси ще дойде за сметка на понижени поръчки и производство. 

„Обикновено производственият сектор е предвестник на забавящ се растеж. Предстои да видим до какво ниво ще се отрази той и на други сектори на икономиката“, каза Брет Райън, икономист в Deutsche Bank Securities. 

Слабостта в производствения сектор е един от малкото сигнали, които биха могли да доведат до забавяне на вдигането на лихвите в САЩ, след като силните данни за заетостта, безработицата и пазара на труда подкрепят подобен ход. 

Очакванията за вдигане на лихвите от страна на Фед още през декември обаче остават високи. 

 

Последни новини
Още от Новини