Натоварен първи ден на конференцията за климата в Париж

Обобщение от Каролин Конан, Bloomberg

COP21. Бурже, Париж. 30 ноември 2015. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg COP21. Бурже, Париж. 30 ноември 2015. Photographer: Christophe Morin/Bloomberg

Caroline Connan, Bloomberg news, Париж обобщава събитията от първия ден на работа на конференцията на ООН за промените в климата

Пристигането, ръкостискането и разпределението по зали отне около 3 часа на всичките 147 лидери. След това всяка страна имаше по 3 минути, за да представи настоящите ангажименти. Барак Обама заяви, че тази среща е предизвикателство, само 2 седмици след терористичните атаки. След това той вечеря с президента Оланд.

Миналата вечер всъщност бе втората среща за една седмица, след като във Вашингтон обсъдиха ответните мерки след атентатите.

Разбира се тази среща ще бъде в ръцете на 4000 делегата в следващите 4 дни. През първият ден лидерите се опитваха да дадат политически тласък на преговорите за климата.

Първото предизвикателство е да се балансират нуждите на развиващите се страни и отговорностите на развитите нации.

Президентът на Боливия Ево Моралес бе доста критичен спрямо задълженията на капиталистическите страни, като каза, че тяхната система е виновна за промените в климата.

Второто предизвикателство разбира се бе да се намери пресечната точка на споразумение, както знаете ще бъде много трудно за САЩ - ратифицират нещо, което е правно обвързващо, но президентът Барак Обаща заяви, че е готов да помогне на нациите за тази промяна.

Нужно е финансиране от 100 милиарда долара на година от развитите страни за развиващите се. Министър-председателят на Индия Нарендра Моди заяви, че няма да подпише споразумението, ако това финансиране не бъде изпълнено.

Според изследване на Bloomberg, финансирането за развиващите се страни се е увеличило с 1/5 между 2013-2014 година.

Остават още 40 милиарда, за да се изпълни поставената цел за помощта от 100 млрд долара от развитите за развиващите се страни.

Разбира се срещата COP21 не е само за климатичните промени, както знаете гео-политическото напрежение също е на дневен ред.

Забелязахме, че Барак Обама и Владимир Путин не размениха погледи при ръкостискането си. Те обаче разговаряха половин час.

Владимир Путин не пожела да се срещне отделно с президента на Турция Ердоган след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач на сирийската граница.

Все пак Обама ще се срещне с Ердоган днес в посолството на САЩ в Париж.

Последни новини
Още от Новини