МВФ отвори вратата за още валути в СПТ

По план това ще стане най-рано през 2021 г.

Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg Кристин Лагард, шеф на МВФ. Снимка: Guillermo Gutierrez/Bloomberg

МВФ каза, че и други валути освен долара, еврото, паунда и йената могат да получат право да влязат в кошницата с резервни валути на фонда, след като това се случи с юана

Включването на валутата в Специалните права на тираж беше одобрено на 30 ноември и ще влезе в сила на 1 октомври 2016 г. 

Базирайки се на критериите на МВФ „има още валути, които могат да бъдат определени като свободно използваеми“, се казва в документ на фонда от 13 ноември, публикуван на 1 декември. В документа не се дават подробности кои може да са тези валути. 

Определянето на една валута като „свободно използваема“ е едно от двете условия за включване в Специалните права на тираж. За да се класира за кошницата от резервни валути, износът на съответната държава трябва да е сред най-големите в света. „Свободно използваема“ означава, че тази валута е едновременно „широко използвана“ и „широко търгувана“. Оценката се прави на базата на индикатори като официални резервни наличности, международни банкови пасиви, международни дългови ценни книжа и оборот на чуждестранните резерви .

Документът казва, че индикаторите не трябва да се разглеждат механично, а е необходима допълнителна преценка. Базирайки се на данните за износа, южнокорейският вон трябва да е следващата валута, която МВФ да разгледа, следвана от сингапурския и канадския долар. Нито една от тях обаче не се подрежда сред първите 6 по най-важните финансови индикатори, претегляни от фонда. 

Следващият преглед на резервните валути на МВФ ще бъде направен до септември 2021, „освен ако развитията през това време не оправдаят по-ранен преглед“.   

От Андрю Майеда, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини