Москов заяви промяна на методиката за болници

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов за реформите в здравеопазването по време на конференция

Петър Москов. снимка: ДСБ Петър Москов. снимка: ДСБ

До 5 години трябва да се вземат тежки решения за запазване или промяна на здравната система, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от Investor.bg.

Ще се промени методиката за финансиране, така че натоварените болници с голям брой пациенти, тези за комплексно лечение и по-голям брой клинични пътеки, както и лечебните заведения с по-добра апаратура да разполагат с повече средства.

По време на Национална конференция „Власт, лекари и пациенти – заедно в реформата“, проведена във вторник в София, Москов заяви, че ако се запази системата, здравната вноска трябва да се увеличава всяка година или „да се увеличи друг вид данък“.

Според здравния министър въвеждането на задължителна здравна карта не е „администриране“, а е подчинено на нуждите на здравната система. Министърът заяви, че реалната нужда от болнични легла в страната е 26 095, а в момента те са доста повече – 48 600.

Плановете на министерството включват статута на тези излишни легла да бъде променен на такива за дългосрочно лечение. В ЕС осигуреността с болнични легла е 4,0 на хиляда души население, а в България – с близо 40 на сто повече, обясни Москов, цитиран от Investor.bg.

Специален акцент политикът постави и върху нуждата да се постигне устойчивост в системата, да се намалят доплащанията от пациента и да се наблегне върху генеричните лекарства и генеричната политика като цяло.

Москов обърна внимание, че с изменението от 27.06.2015 г. на Закона за здравното осигуряване е въведено задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти, за които НЗОК заплаща.

Очакваният ефект от задължителните отстъпки е, че за 2015 те ще са в размер на 44 млн. лв., за идната – 2016 г. - 65 млн. лв. отстъпка, а остъпката за 2017 ще достигне 80 млн. лева.

Москов обясни, че изготвените промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти целят да се намали съществено доплащането на лекарства. Така, според министъра, за около 800 лекарствени продукта в 130 групи на международни непатентни наименования пациентите ще доплащат средно с 60% по-малко.

Прочетете още:

Стойчо Кацаров за бюджета на НЗОК

Стафан Константинов: Един лош бюджет може да обезсмисли здравната реформа

Последни новини
Още от Новини