Китайският PMI индекс на 3-годишно дъно

Лъч надежда от непроизводствения сектор

Официалният производствен PMI индекс за Китай за ноември достига ниво от 49,6 пункта, което е най-ниската му стойност от август 2012 г. насам, съобщава Bloomberg. Стойности от под 50 пункта показват свиване и занижени очаквания за производствената среда.  Забавянето в един от традиционните двигатели на растежа в Китай – производствения сектор – увеличава заплахата правителството да не постигне заложения растеж.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха стойността на PMI индекса  да достигне 49,8 пункта. С други думи индексът на производствената активност е малко под очакванията, а освен това за четвърти пореден месец не успява да прескочи границата от 50 пункта, което означава, че има повече компании, най-вече държавни предприятия, които участват в проучването, които считат средата за неблагоприятна.

Непроизводственият PMI индекс

Положителните новини идват от непроизводствения сектор, където PMI индексът достига 53,6 пункта през ноември, възстановявайки се от по-слабия октомври, когато нивото му падна до 53,1 пункта – най-слабия прочит от декември 2008 г. насам. Непроизводственият сектор включва строителството, телекомуникациите и услугите, които ще стават по-важни за китайската икономика с развитието ѝ. Именно от услугите икономистите очакват да се превърнат в новия двигател на растежа за китайската икономика.

Caixin PMI индексът

Производственият Caixin PMI индекс, който включва малки и средни предприятия, надхвърли очакванията през ноември достигайки 48,6 пункта спрямо 48,3 пункта, но въпреки това не успява да прехвърли границата от 50 пункта вече девети пореден месец.

„Значителните стимулиращи мерки все още не успяват да подобрят представянето на икономиката, но поне не ѝ позволяват да се влоши”, каза икономистът от Bloomberg Intelligence Том Орлик.

 

Последни новини
Още от Новини