Как Китай стана световна суперсила

Четири начина, по които Пекин ни показа влиянието си

Луксозен търговски квартал в Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Луксозен търговски квартал в Шанхай. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Много преди юанът да е получи резервен статут от Международния валутен фон, Китай вече се беше изявил като икономическа супер сила в множество области.

Ето 4 начина, по които страната ни показа влиянието си в глобалната икономика:

  1. Чуждестранни резерви

Китай държи най–големите чуждестранни валутни резерви в света, оценени на 3.53 трилиона долара. За сравнение, това е повече от тези на Япония, Саудитска Арабия, 19-те члена на евроблока, Великобритания и САЩ, взети заедно, според изследване, проведено от Bloomberg. Толкова огромен резерв на чуждестранни валути може да помогне на страна като Китай, чиято икономика е насочена към износа.

  1. Военни разходи

Веднага след САЩ, Китай се нарежда на второ място като страна с най–големите военни разходи. Както се покачиха амбициите им относно Южнокитайско море, така се покачиха и разходите им за защита. Според Стокхолмския институт за международен мир, Китай е похарчил 216 млрд. долара за военни цели, или 1.7 пъти повече от това, което е изразходвал през 2005.

 

  1. Бюджет на ООН

С повишаването на икономическото влияние идват по-големите отговорности.

ООН искат от Китай да претегли своето влияние. Приносът й към бюджета от предложените 5.57 млрд. долара за 2016-2018 трябва да се покачи със 7.9% от предишните 5.2% за 2012-2015, според оценка на комисията на ООН. Това ще постави Китай сред топ 3 страни с редовен годишен бюджет от няколко милиарда долара. Страната ще има по-голямо влияние върху това как се разпределят фондовете за международно развитие, сигурност и мир.

Ако това бъде одобрено, Китай ще надмине Япония и Германия и ще стане третия най-голям донор на ООН. В момента Китай се намира на 6-то място. Докато САЩ продължава осигурява една пета от общия разход, един ден Китай може да надмине най–големия донор в историята.

  1. Паназиатска банка

Китай сформира Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции тази година, като част от своята инициатива за засилване ролята на валутата. Тя вече има повече от 50 члена и има капитал от 100 млрд. долара. Половината от записания капитал от 50 млрд. долара е платен от Китай. Основният капитал на банката е 10 млрд. долара.

Последни новини
Още от Новини