Honda вдигна възрастта за пенсиониране на 65

Крейг Крудел, Bloomberg news

Работници на Honda пред фабриката Kumamoto в Озу, префектура Кумамото, Япония, 25 ноември 2014. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Работници на Honda пред фабриката Kumamoto в Озу, префектура Кумамото, Япония, 25 ноември 2014. Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Крейг Крудел, Bloomberg news коментира с Енджи Лау вдигането на възрастта от Honda на 65г.

 

Крейг, какво се крие зад промените?

Главните неща, които се случват тук в момента са две..

Първото е, че от Honda нямат голям избор.

Работната сила в Япония се свива и застарява. Honda наема отново хората, които навършат 60 години и искат да останат в компанията, но със значително по-ниска заплата.

С тази нова система за пенсиониране Honda ще могат да запазят възрастните си работници на значително по-висока заплата.

Това  наистина е в полза на тези работници, също така има някои промени, които съвпадат с това, което министър - председателят Абе иска да види в подобрението на политиките на тези компании за грижа на семействата на работниците.

Вече имат опцията за работа от вкъщи.

Второ - вместо да се плаща за семейна поддръжка като цяло, вече има и отделно издръжки за детето и детегледачката. Това са другите промени и отново съвпадат с изискванията на Абе за големите компании в Япония.

 

От колко време се обсъждат тези промени в Honda?

Преди няколко дни от Honda обявиха, че това се е обсъждало от около 2 години и може би затова виждаме такива големи промени в компанията. Обикновено не е обичайно да се наблюдават такива огромни промени в трудовите договори на големите компании.

 

Как тази стъпка се отразява на компанията?

Honda изпъква с подобен ход.

При всички други големи компании из цялата страна възрастта за пенсиониране е 60 години и Honda направи голяма промяна.

Рядко се виждат такива промени в полза на работника, промени като работа от вкъщи, или половин работен ден, такива промени е имало само в няколко компании.

Важното нещо тук е колко от работниците ще могат да се възползват правилно от тези промени и как това ще повлияе на производителността на компаниите, защото в крайна сметка дори цялата система във фирмата да се промени, нищо няма да стане, ако работниците не се възползват от промените.

 

Последни новини
Още от Новини