Хладек: Възможна е национализация на „Лукойл“

Филип Хладек, анализатор Bloomberg Intelligence за отчета на „Лукойл“ и бъдещето на компанията, в „Светът е бизнес“, 01.12.2015

Филип Хладек в предаването на Ивайло Лаков "Светът е бизнес" Филип Хладек в предаването на Ивайло Лаков "Светът е бизнес"

„Руските компании, като „Лукойл“, печелят много от слабата рубла“, коментира в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Филип Хладек, анализатор Bloomberg Intelligence. Тези компании „продават продуктите си в щатски долари, а плащат сметките си в рубли.

По-ниската цена на петрола не е толкова негативно събитие за руските петролни компании, тъй като рублата е доста девалвирана спрямо щатския долара“.

Експертът подчерта, че в сравнение със западните петролни компании руските са по-слабо засегнати от ниската цена на петрола.

Що се отнася до руската икономика като цяло Хладек заяви, че „темата е напълно различна, защото правителствените приходи зависят много от петрола и за тях ниската цена на петрола е неблагоприятна. Освен това видяхме, че руското правителство няма да продължи с намаляването на данъците за руските петролни компании. Това може би е най-негативният ефект, което засяга тези компании“.

„Руското правителство обеща да намали експортните мита за следващата година, но сега властите промениха позицията си и заявиха, че се нуждаят от приходите от петролните компании“, каза Хладек. Анализаторът обобщи, че когато се говори за правителственото харчене, ниската цена на петрола се отразява много негативно на бюджета на държавата.

Русия ще трябва да намери нови начини за финансиране, ако цените на петрола се задържат толкова ниска през следващата година“.

На въпрос за евентуалното предстоящо пенсиониране на Вагит Алекперов и последиците за „Лукойл“ и рафинерията й в Бургас, Филип Хладек заяви, че макар и да не иска да „изнервя никого“, не може да не направи паралел с други руски компании, които при подобни промени са били национализирани. „Все още не сме чули новини около това кога Вагит Алекперов ще се пенсионира, но той вече е на възраст, когато този въпрос бавно си проправя път в съзнанието ни. Той беше най-важният човек при приватизирането на „Лукойл“. А това, което видяхме при други петролни компании в Русия бе, че приватизацията беше обявена за незаконна и компаниите бяха национализирани“, изясни Хладек и бе категоричен, че „такъв риск съществува и за Лукойл“.

„Засега рискът не е много голям, но все пак „Лукойл“ е най-голямата руска частна компания в момента и това се дължи най-много на Алекперов“, заключи Хладек и добави: „Разбира се, че ще имаме напълно нова ситуация, когато той вече няма да бъде там“.

Що се отнася до бургаската рафинерия, Хладек все пак остана оптимист в прогнозите си и каза, че това е „една от най-модерните рафинерии, които „Лукойл“ има и не е много вероятно да бъде застрашена от затваряне“, но все пак предупреди, че когато собствеността на „Лукойл“ се промени, ще има много въпроси и правителството, и от инвеститорите ще трябва да следят внимателно какво се случва с рафинерията.

Последни новини
Още от Новини