Виктор Манев за рекордите на M&A

Очакват се сделки по сливания и придобивания и у нас

Виктор Манев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Виктор Манев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакват се сделки по сливания и придобивания и у нас, прогнозира партньорът в Impetus Capital Виктор Манев в седмичното обзорно пазарно предаване на Bloomberg TV Bulgaria „Invest/Or”, излъчено на 29 ноември.
Огромният паричен ресурс, който се намира на разположение на компаниите, промяната в инвестиционната им политика, ниските лихвени проценти и регулациите в някои сектори са част от предпоставките за активността на пазара на сливания и придобивания. 

Обемът на сделките по сливания и придобивания в света надмина върха, поставен през 2007 г. Близо месец преди края на 2015 г. стойността на оповестените сделки е вече 3,42 трлн. долара. 

„Във фармацевтичния сектор се случва нещо допълнително. Там гигантите определено търсят преразглеждане на своя портфейл от продуктови линии. Притиснати от изтичане на патенти върху техни разработки и прехвърлянето на съществуващи продуктови линии в генерични, се оглеждат и да придобиват нови разработки, които са високо обещаващи в дългосрочен план“, каза той във връзка с активността в този сектор.

Манев коментира, че Северна Америка води пред Европа по отношение на броя и обема на сключените сделки, но прогнозира по-голям ръст на активността на Стария континент през 2016 г. Той добави, че пазарът на сливания и придобивания в Китай ще бъде все по-интересен.

По отношение на България партньорът в Impetus Capital оценява, че пазарът е малък и незначителен и че в последните години е „бил леко замрял“.

Манев очаква промяна в психологията на потребителите и бизнеса и наблюдава промяна в положителна насока към тяхната склонност за поемане на риск и увеличаване на инвестициите. Консултантът смята, че българските предприятия разполагат с възможност за растеж в чужбина и именно в тази насока могат да се очакват сделки по сливания и придобивания у нас.

Последни новини
Още от Новини