Славова: България стои добре в макроикономически план

Стефка Славова, бивш представител на страната в ЕБВР за новия доклад на ЕБВР в интервю на Дориана Ранкова в Investbook на Bloomberg TV Bulgaria

Стефка Славова в Investbook. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефка Славова в Investbook. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България стои сравнително добре в макроикономически план. Това заяви Стефка Славова, консултант в ЕБВР, бивш представител за България в банката по повод последния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие за прехода.

„Растежът, който се очаква тази година е 1,7-1,8 процента", каза експертът. „За следващите години се очаква стабилизиране и възстановяване и растеж около 2 процента. На фона на останалите страни, в които оперира ЕБВР, това е един среден процент. Вече има доста негативни тенденции в страни като Русия и Украйна и страни в Централна Азия, които също изпитват значителни трудности“.

„За България е важно, че Европа се възстановява, макар и плахо и „това нас ни дърпа малко по-напред. Надяваме се това да е устойчива тенденция, но има много рискове и в регионален и в глобален мащаб“, заяви още Славова.

По повод прогнозата на Министерството на финансите у нас, Славова заяви, че тя е доста оптимистична. Тя подчерта, че дефицитът се увеличава, както и дългът, който за една година е скочил с девет пункта – от 18 в края на миналата година до 27 пункта.

„Знаете, правителството взе няколко заема, като в това число пласира и еврооблигации началото на тази година. Предполага се, че до края на десетилетието ще достигне до 30, а може и над 30 процента от БВП. На фона на публичния дълг в Еврозоната и в други страни в региона, това не е толкова високо, но това крие много пасиви и рискове във средносрочен план“, каза още икономистът.

„Прогнозата на Министерството на финансите гледа доста положително и на световните тенденции. Някои от напредналите икономики се възстановяват, но големи икономики като Индия се бавят и това влияе на всички“, подчерта Славова и добави, че освен всичко останало ние сме и „в един много труден геополитически регион“.

Тя допълни, че Европа „беше започнала да се възстановява, но сега, с бежанската криза, с рисковете от международен тероризъм, това също ще поражда негативни тенденции в чисто макроикономически план. Не съм много голям оптимист за следващите няколко години“. Като основни изводи, които се налагат от новия доклад на ЕБВР, Славова изтъкна, че експертите от банката акцентират върху необходимостта да се рефинансират финансовите потоци в региона.

„Набляга се на това, че в годините след кризата финансирането на частния сектор във всички страни се забавя и се увеличава откъм лошите кредити. Акцентира се върху необходимостта да се осигурят добри условия за привличане на частни акционерни капитали. В България те са много ниски на фона на останалите страни и останалите пазари.“ „В доклада на МВФ се подчертава, че ако България сериозно не се заеме да се бори с корупцията и да заложи на структурни реформи, моите очаквания са, че няма да видим голям скок в частните акционерни капитали“, заключава Славова.

Последни новини
Още от Новини