Премиерът препоръча на кметовете по-високи данъци

"Авионамс" може да ремонтира МИГ-ове, според Бойко Борисов

Бойко Борисов. снимка: ГЕРБ Бойко Борисов. снимка: ГЕРБ

Премиерът на България Бойко Борисов препоръча на общините да вдигнат местните данъци.

Той говори по време на конференция на тема „Перспективите пред местната власт и новия програмен период“, организирана от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и фондация „Ханс Зайдел“.

 Премиерът обърна внимание, че заради големите средства, които Европейския съюз отделя и ще отделя занапред за сигурност, е още по-важно как кметовете ще изпълняват бюджетите на общините си.

„Местните данъци и такси са инструмент, с който може да управлявате бюджетите си“, посочи Бойко Борисов. Борисов бе категоричен, че няма голям град в Европа с ниски данъци. По думите му, когато искаш да живееш в Мюнхен или Виена, данъците и таксите са високи, а в малките населени места хората плащат по-малко.

„Когато създаваш лукс и удобства, те се плащат. Трябва да престанете с популизма. Той е много хубав, но в края на краищата ние имаме огромни задължения да плащаме за новите предизвикателства като отбрана и изграждане на нови съоръжения. Искам много сериозно да си мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам всеки от Вас да каже колко е събрал от местни данъци и такси и какви мерки е предприел. Няма да пожаля никой, ако не си е свършил работата. По стотици милиони лева отиват, заради недобре свършена работа. Навсякъде всичко се плаща. Няма значение кой кмет от коя партия е. Трябва абсолютна мобилизация от държавата и общините да си съберем данъците“, заяви Бойко Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

Той също така съобщи, че е "вицепремиера Томислав Дончев на оглед във военния завод в Пловдив, за да се види дали там не може да се направи ремонт на МиГ-овете"". От думите му не става ясно дали има предвид МИГ-29, чийто договор за ремонт с Полша бе одобрен от парламента миналата седмица, или МИГ-21. 

Военният завод, за който става дума, е "Авионамс", който бе под контрола на мажоритарния собственик на КТБ (н) Цветан Василев. По-рано през 2014 г. бе направен опит за прехвърляне на контрола върху този завод, както и "Дунарит", на белгийския гражданин Пиер Луврие, но сделката пропадна.

Последни новини
Още от Новини