Печалбата на "Лукойл" спадна с две трети

Продажбите също намаляха след цената се понижи двойно

Лукойл. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Лукойл. снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Лукойл, вторият най-голям производител на петрол в Русия, отчете по-голям от очакваното спад на печалбата през третото тримесечие с 62%. 

Тласкан от спада на цените на петрола, нетният доход се понижи до 623 млн. долара през третото тримесечие, сравнено с 1.62 млрд. предишната година, според московската компания. Това е под 826 млн. долара, колкото бе средната прогноза на девет анализатора, анкетирани от Bloomberg News. Продажбите паднаха с 40% до 23.4 млрд. долара.

Цените на петрола се понижиха с почти една втора след като ОПЕК реагира на глобалното пренасищане с петрол, защитавайки пазарния си дял, вместо да съкрати производството.  Руските производители на петрол и газ "Башнефт", "Газпром Нефт" и "Новатек" също отчетоха спад на печалбата или загуба през тримесечието.
Производството на петрол и газ през първите девет месеца на годината нарасна с 3.5% до 2.37 млн. барела дневно. Производството на петрол и течни горива нарасна с 3.9% до средно 2.05 млн. барела на ден, предимно благодарение на ръста в Ирак, заяви "Лукойл".

Опасенията за глобално пренасищане с петрол надделяват и залагащите на повишение на петрола бяха разочаровани, след като сезонът на ураганите приключи без голямо събитие, което да вдигне цените.

Последни новини
Още от Новини