Новаков: Бежанците са не са единственото предизвикателство

Евродепутатът Андрей Новаков за споразумението с Турция в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria

Сумите, отделени за справяне с бежанската вълна в Европа са достатъчни. Това заяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria евродепутатът Андрей Новаков. Според него бежанската криза днес е главното предизвикателство, но не трябва да се изоставят и останалите европейски приоритети.
Новаков заяви, че не се наема да прогнозира дали планът за справяне с бежанската вълна, чрез споразумението с Турция, предвиждащо на южната ни съседка да бъдат отпуснати 3 млрд. евро, ще бъде успешен или не. По думите му Планът „Юнкер“ също е бил посрещнат скептично, а „вече първите резултати са налице“.
Според него, предприетите мерки можеха да се случат и по-рано, но по-бързата реакция едва ли би помогнала особено много, за да се намалят мащабите на кризата.
„Огнището е извън пределите на Европейския съюз. Факт е, че на този етап всички необходими мерки са финансово обезпечени“. Новаков обърна внимание и на ролята на доверителните фондове, които се трупат на доброволен принцип, за Сирия и Африка. По думите му, в тях вече има събрани над 2 млрд. евро.
Увеличен е и бюджетът на агенции като Frontex, агенцията, която пази външните граници на Европейския съюз, подчерта евродепутатът. Бюджетът на агенцията за последните две години е бил около 90-95 млн. евро, а сега агенцията ще разполага с над 40% повече средства.
„Това е достатъчно ясен знак, че на проблема се отделя достатъчно внимание“, каза Новаков, но призова и да не се загърбват останалите приоритети на ЕС.
„Днес бежанската криза е главното предизвикателство, с което е нужно да се преборим, но това не означава, че трябва да изоставим всички останали приоритети, защото съм сигурен, че кризата ще отмине. Може да не е след месец-два, но ще отмине и не искам, когато това се случи, да се окажем в положение, че сме забравили всички останали свои цели“.
Относно приоритетите на Европейския съюз, заложени в Бюджет 2016, Новаков изтъкна, че „Европа се намира в период на прекрояване на подхода към малкия и среден бизнес. До момента имахме чисто грантови инструменти, като европейските фондове. От тях бизнесът маже да се възползва, като подава документи, кандидатства и получава безвъзмездно финансиране в размер на 50 или 70 процента от бюджета. От друга страна съществуват и дългови интрументи, като банковите заеми. Те, разбира се, струват пари. Това, което се лансира в момента, е нещо по средата“.
Политикът обясни, че първообраз на идеята е Планът „Юнкер“, където има гаранционен фонд, благодарение на който банките отпускат преференциални заеми. Тези заеми, обаче, трябва да бъдат върнати, което гарантира достатъчно ангажираност от страна на бизнеса, за да се подготвят истински добри проекти.
„Само преди няколко дни Европейският парламент прие резолюция, която аз инициирах, за намаляване на бюрокрацията“, допълни Новаков. „Малкият и средният бизнес, както и общините, понякога се сблъскват с прекомерни административни тежести и бюрокрация. Те предпочитат да се възползват от банкови заеми или да прибягват до скъпоплатени консултанти, за да не преминат през тежката процедура по одобряване и отчитане на европейски проекти. Аз мисля, че вече сме в началото на процес, който ще доведе до това да загърбим този период. Защото, колкото повече изисквания създаваме, толкова повече ще расте процента на грешките при работата с европейски пари“.
Относно бъдещето на Шенген и влизането ни в него, Новаков призова да се вгледаме в историята и да не забравяме истинските ценности, около които се обединява Европа и които стоят в основата на създаването на Европейския съюз.
„Аз съм съгласен, че временното възстановяване на контрола по границите, заради ужасните терористични атаки, на които станахме свидетели през последните седмици, е адекватна мярка. Но свободното движение на хора, стоки и капитали е основната ценност, на която е построен ЕС и ние не можем да се откажем от нея.
 
„Винаги, когато сме избирали сигурността пред свободата, накрая сме губили и двете“.
 
Чуйте още:

Последни новини
Още от Новини