Най-големият пенсионен фонд в света загуби 64 млрд. долара

GPIF загуби 8 трлн. йени от стойността на чуждите си активи

Щабът на GPIF в Токио Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Щабът на GPIF в Токио Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Най-крупният пенсионен фонд в света - японският GPIF, обяви най-голямата си тримесечна загуба от 2008, след като глобалното отстъпление на активите през август и септември изтри 64 млрд. долара от стойността на инвестициите му, пише Bloomberg.  

Държавният пенсионен инвестиционен фонд (GPIF) на стойност 135.1 трлн. йени (1.1 трлн долара) се сви с 5.6% през миналото тримесечие, след като стойността на  активите му се понижи с 7.9 трлн йени, според данни, съобщени в понеделник в Токио. Това е най-големият процентов спад от април 2008. Фондът загуби 8 трлн. йени от домашните и чужди активи и 241 млрд. йени от задграничния си дълг, докато японските му правителствени облигации се повишиха със 302 млрд. йени.

Загубата на GPIF е първа от удвояването на експозицията му в акции и намаляването на дълговата му експозиция през октомври 2014. Тя подчертава риска от резки краткострочни загуби, породени от по-агресивния инвестиционен стил. Изпълнителните директори на фонда твърдят, че държането на  повече чужди акции и активи е по-добър подход след като премиерът Шинзо Абе търси начини да повиши инфлацията, което ще подкопае доходността на държавните ценни книжа.

Пасивни инвестиции

 

GPIF е държал 39% от активите си в японски дълг на 30 септември и 21% в местни акции, според данните, спрямо съответно 38% и 23% три месеца по-рано. Фондът държа 22% от инвестициите си в чужди акции в края на септември, и 14% в задгранични облигации.

Инвестициите му са в голяма степен пасивни, което означава, че доходността им обикновено плътно следва индексите. Акциите на GPIF спаднаха с 14% - с колкото се понижи и индексът TOPIX, след като девалвацията на юана и опасенията от вдигане на лихвите от Фед отнесоха световните пазари. Фондът изгуби 11% от държаните си чужди активи. Акциите подскочиха след 30% като TOPIX се повиши с 12%.

от Анна Китанака и Шигеки Нозава 

със съкращения

Последни новини
Още от Новини