Honda иска да развива своите смарт станции

Коментар от Токио на Крейг Трудел, Bloomberg

Honda Clarity на автосалона в Токио, 8 ноември 2015. Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Honda Clarity на автосалона в Токио, 8 ноември 2015. Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Коментар от Токио на Крейг Трудел, Bloomberg за критиките на Honda към правителството на Япония и плановете му да прави водородно общество. Крейг Трудел говори с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 30 ноември 2015.

 

Honda е много критична към правителството и плановете му да построи водородни зарядни станции. Какво става точно?

Това е технология, за която говори премиерът на Япония, Шинзо Абе. Смята да построи общество, базирано на водорода в Япония. И нарича колите с горивни клетки като Toyota Mirai - най-великата, защото нейните емисии са просто вода.

Honda има собствен автомобил с горивни клетки, който се готви да започне да продава от следващата година.

Проблемът на колите с горивни клетки е зависимостта им от инфраструктурата, която още не съществува. Honda има собствени Смарт водородни станции, които се опитва да продава, но изграждането им се бави заради бюрокрацията в Япония.

Правилата още не са написани, вече три години се бавят. Honda се опасява, че регулациите ще бъдат твърде специфични и може би ще навредят на търсенето за компактните смарт станции.

 

Вижте моделите, представени на автосалона в Токио - ден първи и ден втори 

 

Защо са важни за бизнеса на Honda тези станции?

Смарт водородните станции трябва да създадат възможност за зареждане и в провинцията. Виждаме как инфраструктурата на станциите за презареждане изостава от графика по цял свят. Реалният проблем в Япония е, че няма мрежа извън големите градове.

Дори и с изоставането в развитието на инфраструктурата, започваме да забелязваме повече станции, например тук, в Токио.

Но е трудно да се намери възможност за зареждане извън градовете. Компанията иска да предостави тази възможност на местните управи, но те се колебаят, защото правилата са още неясни. Правителствата не бърза да ги утвърди.

 

Последни новини
Още от Новини