Ханке: Демократите са социалисти, републиканците нямат идея

Преподавателят по приложна икономика в университета Джонс Хопкинс в Boom&Bust за изборите

Стив Ханке. снимка Bloomberg Стив Ханке. снимка Bloomberg

И републиканците, и демократите нямат ясна програма, заяви проф. Стив Ханке в редовната си седмична рубрика за предаването Boom&Bust за Bloomberg TV Bulgaria.
Той коментира президентските избори и защо те са важни от икономическа гледна точка за Съединените щати.
"Изборите са изключително важни, защото ние се движехме в грешна посока, още от времето на Джордж Буш. Същото продължава и при Обама, който вече е президент почти 8 години и също ни води в грешна посока. Сегашното правителството, както и онова на Буш създадоха онова, което икономистите наричаме несигурност на режима
Хората не знаят какво е следващото нещо, което ще направи правителството, каква част от парите им  ще изземе“, каза професорът. 

Това притеснява хората и бизнеса и те ни е искат да инвестират, допълни Ханке. По същата причина и съвкупното търсене в САЩ е изключително слабо. На годишна база е 2,7 на сто, като ръстът е под потенциалния.

Според Ханке демократите - Хилари Клинтън и вторият кандидат Бърни Сандърс, "който  е чист социалист" са по-големи популисти дори от президента Барак Обама. "Режимната несигурност би нараснала, както при Сандърс, така и при Клинтън,. Те имат една проста идея. И идеята им е социализъм. "
А при републиканците " за съжаление няма никаква идея". "Предполагам, че ако те спечелят, нито ще завият наляво, нито надясно, а просто ще запазят положението каквото си е в момента. Това е за вътрешната им икономическа политика. 
Колкото до външната политика, и демократи, и републиканци са враждебни и опасни."
Доналд Тръмп, който води при републиканците, "също се държи много популистки и бих казал, че  е изключително непоследователен", допълни Ханке. "Един ден казва едно, на следващия друго."
Докато бях съветник на президента Рейгън, ето какво написахме ние: Това си е манифест: Програма за икономическо възстановяване с дължина 275 страници. Нещо цялостно и смело. Такова от каквото се нуждаем точно в момента в САЩ, за да завъртим икономическото колело и да премахнем тази несигурност на режима, насочвайки се в правилна посока. 
Става дума точно за това, което направихме по времето на Рейгън. Орязване  на данъците, намаляване на регулациите, свиване на правителствените разходи. И мисля, че бихме били в доста по-добра форма, ако го направим. Никой обаче от сегашните кандидати не планира подобно нещо. Дори демократите и те нямат 275 страници разписан манифест за това какво всъщност мислят да правят. 
Рейгън беше последният президент, при когото имахме програма, каза още икономистът. "Ако нямахме детайлен, ясно разписан план какво да се прави в икономическата сфера, Рейгън никога нямаше знае какво да прави в началото на 80-те, когато бе избран за президент."

Целият разговор с професор Ханке може да гледате в следващото видео.

 

Последни новини
Още от Новини