Битката между храната и въглищата в Австралия

Репортаж на Пол Алън, Bloomberg Сидни

Мината Булга на Glencore в Сингълтън, Австралия. 3 октомври 2015. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg Мината Булга на Glencore в Сингълтън, Австралия. 3 октомври 2015. Photographer: Brendon Thorne/Bloomberg

Въглищата имат малцина приятели на конференцията за климата в Париж. Пазарът също в момента не ги обича много, заради падащите цени. Въпреки това се отварят нови мини, сред които проектът, подкрепен от китайската компания Shenua на в плодородната равнина Ливърпул в Нови Южен Уелс в Австралия. Репортаж на Пол Алън, Bloomberg Сидни.

 

Първите признаци на новата реколта памук се показват от плодородната почва в Австралия. Тази почва се нарича черен смолник, задържа вода както никоя друга почва в света.

Фермата на Тим Дъди е на фронтовата линия в битката между бума на храни в Австралия и затихващия миньорски бум. Под висококачествената почва има висококачествени въглища и китайската компания Shenua има разрешително да започне да копае. Според Дъди, това ще разруши подпочвените води.

"Миньорите са инструктирани да възстановят щетите, но това е невъзможно, ако се използва вода с необходимото качество за селско стопанство", казва фермерът Тим Дъди.

Министърът на земеделието на Австралия Барнаби Джойс е против мината и по този начин застава срещу правителството. Той не може да разбере как това изобщо е икономически изгодно.

"Фактът, че носиш цялата отговорност за строеж на стойност 800 млн долара, разрешително за 200 млн, което трябва да бъде издадено и разходи по възстановяване на земята за близо 300 млн долара би било трудно за одобрение от всеки борд", казва Джойс.

 

И това е в среда, където цената на въглищата върви от зле към по-зле. Приближавайки 50$ за тон в световен срив на суровините.

Никой от Shenua няма да бъде интервюиран по темата, но в изявление от компанията заявиха, че проектът е печеливш независимо от цената на въглищата. Освен това казаха, че проучванията им на ефекта върху подпочвените води надхвърлят всичко, което до сега е правено в щата Нови Южен Уелс.

Shenua строят всичко - от нов офис и мини-маркет, удобно разположен срещу китайския ресторант, до нов скейт-парк за местните хора. Успява да спечели доста поддръжници, включително кмета, който отхвърля идеята, че районът се е превърнал в хранителен.

"В момента 70-90% от наземната вода се използва за отглеждане на памук. Памук, който носим по себе си, а не ядем. Разбираме защо хората го отглеждат – защото е културата, която носи най-големи печалби", казва Оуен Хаслър, кмет на Гюнедах.

Скорошният вандализъм по билборда на Zanti Mining в подкрепа на фермерството подчертава разрива в обществото, който ще се разрасне. Някои фермери плашат с гражданско неподчинение, за да спрат мината.

 

Последни новини
Още от Новини