Апабхай: без незабавен натиск над юана

Мо Апабхай, директор търговска стратегия Citigroup

Пекин, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Пекин, Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Коментар на Мо Апабхай, директор търговска стратегия Citigroup за плановете на МВФ да включи юана в SDR кошницата. Разговор с Ришаат Саламат и Енджи Лау от студиото на Bloomberg в Хонконг на 30 ноември 2015.

 

SDR е голямата тема в момента. Да започнем с това. Вероятно и юанът е включен. Доктор Мо, какви са усложненията при акциите? Ако има?

Да, има. Имаме силна връзка между китайските валутни резерви и рисковите активи. Ако откриете, че валутните резерви намаляват значително, ще видите и как цената на рисковите активи падат. Това се случи през лятото.

Смятаме, че включването в  SDR може да доведе до приток към Китай, което би намалило натиска върху тях да се обезценят. Това би означавало, че рисковите активи биха били подкрепени.

Един от най-големите въпроси в момента от макро хедж фондовете според нас е китайската девалвация. Позициите там бяха намалени с около две трети в последните няколко седмици в рамките на общия дерискинг, но е доста чувствително.

 

Какво ще стане, все пак? Говорим за стимулите на PBOC, намаляване на лихви..? Ако го направят и не се намесят, бихме видели спад на юана.

Да, ние чакаме данните за PMI, които излизат утре. Смятаме, че има възможност да са малко по-силни от очакваното.

 

Това би било увеличение. Защото пазарът май очаква 49.9, нали?

.. или дори стабилизиране.

Пазарът в момента оценява спада на БВП в Китай на 7-6,5-5,5-5%. А ако стане 7-6,5% и остане около нивата на 7-6,5%, изведнъж всички ще бъдат позиционирани погрешно.

Това очакваме от суперседмицата. Така я наричаме, защото е важна.

Но ако видим отслабване на долара, ако юанът не се окаже под голям натиск, ако китайската икономика се окаже, че не е така зле, както очакваме, може би ЕЦБ няма да направи толкова много, колкото очакват хората и което вече са оценили.

Пазарът може би ще се промени другата седмица спрямо нивата в момента.

 

Тревожите ли се, че юанът може би няма да се включи така, както МВФ първоначално очакваше? Някои казват, че теглото му ще бъде 10% или по-малко. В такъв случай ще видим ли спад на юана?

Не вярвам да има незабавен натиск върху юана. Прекият ефект няма да се усети до 12 месеца. Това е официалният срок за включването му.

Ефектът от него не е особено голям.

Повече значение има съобщението, че това ще се случи.

Ако сте мениджър на фонд, който управлява валутни резерви, и ако имате ренминби и ако той се задържи, ще имате неприятности. Но след това, ако държите юани, вероятно няма да е зле.

 

Последни новини
Още от Новини