11 държави обещават $248 млн. за климатичен фонд

Обама подкрепи Цзинпин за единство в климатичните решения пред лицето на тероризма

Лидерите на САЩ и Китай на официална вечеря. снимка: Pete Marovich/Bloomberg Лидерите на САЩ и Китай на официална вечеря. снимка: Pete Marovich/Bloomberg

Американският президент Барак Обама се присъедини към призива на китайския президент Си Цзинпин, отправен към представителите на 195-те държави, представени на конференцията за климата в Париж, да се обединят за постигане на споразумение за борбата с глобалното затоплянеза решимостта на международната общност пред лицето на тероризма.

По-малко от три седмици след атентатите, при които загинаха 130 души във френската столица, световните лидери заявиха, че ще предприемат допълнителни стъпки за овладяване на глобалното затопляне и осигуряване на финансова подкрепа за развиващите се страни, за да се включат и те в процеса.

Акцентите в началото на двуседмичните преговори бяха насочени към стимулиране на усилията на ООН да бъдат приети първите по рода си лимити за емисии от изкопаеми горива, които да се прилагат от всички държави след 2020 г. В рамките на форума, за който ООН заяви, че е най-мащабното до момента събиране на световни лидери в рамките на един единствен ден, САЩ се присъедини към още 10 други индустриални държави. Единадесетте дадоха обещание да осигурят 248 млн. долара за проекти, свързани с климата в най-бедните държави в света.

„Ние сме в Париж, за да покажем решимостта си“, заяви Обама пред делегатите на конференцията в понеделник. Секунди по-късно, Си Цзинпин заяви, че „присъствието ни показва, че тероризмът не може да спре усилията на човечеството да се справи с климатичните промени.“

След повече от година подготовка, форумът на ООН възнамерява да приеме ограничения за емисиите от изкопаеми горива, които за пръв път ще се прилагат във всички държави. Споразумението ще замени Протокола от Киото от 1997 г., чиито разпоредби касаеха само развитите индустриални държави.

Предстоящи решения

Още 147 лидери, включително четирима крале и наследника на трона на Великобритания, принц Чарлз, тази вечер ще отправят своите официални обръщения на форума. След това представители на отделните държави, предимно министри на енергетиката и околната среда ще преговарят по детайлите на пакта.

Все още не е решено правното естество на сделката, а именно, дали ще бъде под формата на договор, или форматът ще е по-свободен и няма да изисква ратификация. Трябва да се уточни и механизмът, чрез който да се гарантира, че амбициите на държавите през следващите десетилетия ще са насочени към активна борба с глобалното затопляне. Пактът ще влезе в сила през 2020 г. За референтна година много държави използват 2030 за обсъждане на доброволните съкращения на емисиите, които ще направят.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че преговорите трябва да се съсредоточат върху компромисите, вместо върху личните приоритети, продукт на напрежението между по-богатите и по-бедните държави, от което се разграничиха лидерите, участващи във форума във своите встъпителни речи.

Пътят на компромиса

„Призовавам ви да избере пътя на компромиса и консенсуса и ако е необходимо на гъвкавостта", каза Бан. "Времето на авантюризма приключи“.

Сред въпросите, които предстои да бъдат решени, именно начинът, по който държавите финансират преминаването към един свят, използващ по-малко изкопаеми горива, е от ключово значение. През 2009 година, когато официалните представители направиха опит да подпишат глобално споразумение, индустриалните държави обещаха, че ще увеличат финансирането за опазване на климата със 100 млрд. долара годишно до 2020 година. Не се казваше как ще бъде осъществено това. Според развиващите се страни, това им е нужно, за да инвестират в енергийни системи с ниски въглеродни емисии.

САЩ, заедно с Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Швеция, Швейцария и Великобритания, заявиха, че ще внесат 248 млн. долара във фонд за най-слабо развитите страни. Обама каза, че ще се срещне с островните държави, подложени най-голям риск вследствие на климатичните изменения и че ще поеме „ангажимент за иновации“, които ще тласне по протежение на усилията.

„Един от враговете, срещу които ще трябва да се борим на тази конференция, е цинизмът. Идеята, че не можем да направим нищо за промените в климата“, заяви Обама. 
Цзинпин заяви, че „технологиите, щадящи климата, трябва да достигнат до развиващите се страни“ и повтори обещанието на Китай да развие пазар на въглеродни емисии, който ще постави цена на замърсяването.

Вижте снимки от събитието

Последни новини
Още от Новини