Турция и ЕС постигнаха споразумение

Анкара получава 3 млрд. евро и отстъпки в замяна на сътрудничество по кризата с бежанците

Ахмет Давутоглу и Доналд Туск. снимка: Европейски съвет Ахмет Давутоглу и Доналд Туск. снимка: Европейски съвет

Турция и европейските лидери подписаха споразумение, с което ще се опитат да контролират притока на мигранти към Европа. Турция ще получи 3 млрд. евро и политически отстъпки в замяна на мерки за укрепване на граничния контрол.

Разговорите за присъединяване на Турция към ЕС ще бъдат подновени на 14 декември. Така тя се доближава най-много до ЕС от близо едно десетилетие, отбелязва Bloomberg. Премиерът Ахмет Давутоглу нарече 29 ноември исторически ден. Освен това визите за турски граждани може да бъдат отменени през есента на 2016, ако Турция изпълни определени условия.

Стана ясно, че на 15 декември ЕК ще предложи нова схема за разселване на мигранти от Турция в ЕС, но не са известни подробности.

Повече от 720 000 мигранта са пристигнали в Европа през Гърция досега, по данни не Международната организация за миграция. Повечето влизат през Турция.

Мнозина бягат от конфликтите в Сирия, Ирак и Афганистан и живеят във временни лагери в Турция.

Сумата от 3 млрд. евро е предназначена за подпомагане на сирийските бежанци в Турция през следващите две години. Анкара вече е похарчила 8 млрд. долара за помощ на нуждаещите се, заяви Давутоглу.

„Ние плащаме цената на провала на системата на ООН да реши Сирийската криза на ранен етап”, заяви той, цитиран от BBC, като имаше предвид своята страна и ЕС.

„Нашата основна цел е да спрем потока мигранти към Европа”, заяви президентът на ЕС Доналд Туск в началото на срещата. „Около 1.5 млн. души са влезли нелегално в ЕС през 2015. Повечето са дошли от Турция”, допълни той, цитиран от Bloomberg.

Турция се нуждае от повече помощ, заяви германският канцлер Ангела Меркел. „Турция е дала подслон на повече от 2 милиона бежанци и е получила само малка международна помощ, така че тя правилно очаква ЕС и страните членки да я облекчат в борбата с това бреме, " каза тя.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Европейският съюз ще следи дали Турция изпълнява поетите ангажименти. Ще бъде въведена проверка на мигрантите, които се пропускат към Европа, допълни той.

Някои страни се противопоставиха на осигуряването на помощ за Турция. „Без празен чек за Турция”, коментира белгийският премиер Шарл Мишел преди началото на срещата, цитиран от Bloomberg. „Никакви белгийски пари за Турция докато не сме сигурни, че ангажиментите са конкретни и се изпълняват добре”.

Последни новини
Още от Новини