Иран представя над 50 проекта за петролни инвестиции в страната за 30 милиарда долара

Total, Shell, Lukoil и Eni се интересуват

Total, Royal Dutch Shell и Lukoil са сред международните компании, проявили интерес към разработването на петролни и газови находища в Иран, съобщава Bloomberg. Иран, страната на 4 място по петрони резерви в света, представя над 50 проекта за инвестиции в петролния и газовия сектор на обща стойност 30 милиарда долара на двудневна конференция в Техеран, започнала на 28 ноември. Страната се подготвя за ударно завръщане на петролния пазар след вдигането на санкциите, които ограничиха иранското производство на петрол. 

„Всички банкови и икономически санкции ще бъдат вдигнати до края на първата седмица на януари“, каза Амир Хюсеин Заманиниа, заместник петролен министър по международните и търговските въпроси на Иран. 

„Много компании се интересуват. Европейците се интересуват, азиатските компании проявяват интерес (към проектите б.р.)“, каза петролният министър на Иран Биджан Зангане по време на конференцията. „Total се интересува, Eni се интересува“, уточни той. 

Заместник-директорът за инвестициите и финансирането в Иранската национална петролна компания Али Кардор от своя страна каза, че Shell, Total и Lukoil са посочили находища в Иран, чието разработване ги интересува. 

„Връщането в Иран след вдигането на санкциите, ако има интересни предложения, ни интересува“, каза Стефан Мишел, директор по проучванията и производството за Близкия Изток в Total. 

Притесненията на страните износителки на петрол са свързани с това, че с увеличаването на производството и износа на петрол от страна на Иран ще потиснат допълнително цените на вече пренаситения пазар. По думите на петролния министър на Иран обаче страната няма да има проблем да вдигне продажбите на петрол с допълнителни 500 000 барела на ден щом санкциите бъдат вдигнати и това няма да се отрази на цената. Страната се надява да постигне споразумение с останалите страни членки на ОПЕК, така че допънителното количество, което идва от Иран, да остане в рамките на тавана от 30 милиона барела, които ОПЕК продава дневно. 

Плановете на Иран са да увеличи петролния си производствен капацитет до 5,7 милиона барела дневно до края на 2020 г., каза генералният директор на Иранската национална петролна компания Рокнодин Джавади.  

 

 

Последни новини
Още от Новини