Бразилия орязва 2,6 милиарда долара публични разходи

Дилма Русеф отмени посещенията си в Япония и Виетнам

Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Дилма Русеф, президент на Бразилия. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Бразилското правителство ще ореже над 10 милиарда бразилски реала (2,6 милиарда долара) от бюджетните разходи през тази година в опит в последния момент да постигне заложена цел за публичните финанси на страната, съобщава Bloomberg. 

Орязванията на разходите бяха обявени в съобщение от президентството на 27 ноември. Мярката обаче може и да не е достатъчна и се очаква администрацията на президента Дилма Русеф да не успее да постигне заложената цел за регистрирането на бюджетен излишък преди плащането на лихви по дълга в размер на 66 милиарда реала през 2015 г. 

Финансовият министър Йоаким Леви поиска от Конгреса да одобри закон, който да понижи целта и да позволи на администрацията да се прицели в първичен бюджетен дефицит в размер на 120 милиарда реала през 2015 г., включилтено забавени плащания към държавни банки и други инстуции. Очаква се Конгресът да гласува предложението на 1 декември след неколкократното му отлагане през последните седмици. 

Ако законът не мине в Конгреса, администрацията или ще трябва да постигне предварително заложената цел за първичен бюджетен излишък, или да наруши закона. Нарушването на този закон може да даде основания за започването на процедура по импийчмънт срещу президента Русеф, каза професорът по право в Университета в Сао Пауло Жозе Маурисио Конти. 

През последните 5 месеца бразилското правителство регистрира първични бюджетни дефицити, тъй като рецесията пречи на събираемостта на данъците. 

Дилма Русеф дори отмени официалните си посещения в Япония и Виетнам, за да остане в Бразилия за справяне с бюджетната криза. 

 

 

Последни новини
Още от Новини