Влиянието на климатичните промени върху кредитните рейтинги

Хаслинда Амин и Ришаат Саламат от Bloomberg

Трафикът в Делхи, Индия, 29 октомври 2015. hotographer: Kuni Takahashi/Bloomberg Трафикът в Делхи, Индия, 29 октомври 2015. hotographer: Kuni Takahashi/Bloomberg

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин кореспондент на Bloomberg за ЮИ Азия и Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg TV в Хонконг на влиянието на климатичните промени върху кредитните рейтинги на 27 ноември 2015.

 

Още не е реалност, но е възможен сценарий за в бъдеще:

Standard and Poor’s твърди, че ако вредите за околната среда продължат без промяна, няма начин световната икономическа дейност, търговията или националните бюджети да останат незасегнати.

Това по същество означава, че климатичните промени могат да означават сваляне на кредитни рейтинги. Страни като Тайланд, Виетнам, Япония, Нова Зеландия – за тях е добре да държат промените под око през идните десетилетия. S&P заяви още, че симулациите на последиците от тропическите бури и наводнения показват, че климатичните промени увеличават риска от понижаване на рейтинга с 20% за държавните кредитополучатели.

Тъй като климатичните промени и екстремалните събития стават все по-конкретни – суверенните рейтинги може постепенно да бъдат подложени на риск.


Другият въпрос е: нововъзникващите пазари намират ли се в по-голям риск?

S&P казва - да.

Ефектът от климатичните промени е много по-интензивен за развиващите се пазари в сравнение с развитите икономики. Най-рискованите събития включват тропически циклони на Бахамите и на други места, също и на Карибите, както и наводненията в Тайланд.

Докладът заключава, че при повечето засегнати държави, загубите от доход на глава от населението варират от 1,6% в Бермуда, до 8,5% в Тайланд.

Само климатичните промени ще повишат правителствените задължения с около 4% от БВП във Виетнам и 42% в Бахамите. Но не може да се каже, обаче, че развитите страни са защитени. Те също ще пострадат, но до известна степен.

Потенциалните последици от тропическите бури в САЩ, Нова Зеландия, Япония ще бъдат доста значителни, според S&P.

 

Последни новини
Още от Новини