Сложната икономика на правене на бизнес с Русия

Коментари, събрани от Райън Чилкот в Москва на 26 ноември 2015

Афимол, Москва, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Афимол, Москва, Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Крис Рийт, главен изпълнителен директор на Radius, Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ Банк, Бану Бауея, глобален директор на стратегията за активите на нововъзникващите пазари в UBS и Райън Чилкот от Bloomberg коментират от Москва икономиката на правене на бизнес с Русия.

 

Крис Рийт, главен изпълнителен директор на Radius: В съвременния свят не може да се решават сериозните проблеми без да се ангажира Русия. Затова, моето наблюдение показва, че може би световните политически лидери вече разбират, че Русия не може да реши световните проблеми, но тя ще бъде важно действащо лице. Затова мисля, че ангажиментът с Русия е важен. Мисля, че световните политически лидери виждат това.

Какво очаквам ли? Очаквам пътят да е труден. Случката с този самолет е много неприятна, но не мисля, че ще спре траекторията на промяна за ангажиране на Русия.

 

Геополитическият ефект върху пазарите

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ Банк: Пазарите винаги са много нерви при всички лоши новини, които идват от политиката и от икономиката. Преди два дни, например, руският фондов пазар спадна, поради свалянето на руския самолет.

 

Русия предприе търговски мерки срещу Турция за свалянето на един от самолетите ѝ

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ Банк: Личното ми мнение е, че икономическите отношения трябва да са отделени от политиката и силно вярвам, че икономическото сътрудничество ще продължи, а политиците ще съумеят някакси да оправят нещата без да вредят на отношенията във финансовата, икономическата и търговската сфера.

 

Русия настоява туроператорите да спрат да продават ваканции в Турция, като се оправда с риск от тероризъм

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ Банк: Но разбира се, това което ще се случи е, че определено по-малко руски туристи ще ходят в Турция, поне през лятото.

 

Други последици за Турция

Райън Чилкот, Bloomberg News, Москва: Русия се кани да въведе ограничения за турския внос в Русия. Първото на бойната линия са храните, за което съобщи вестник „Комерсант”.

 

На почти 30 турски камиона е забранено да влязат в Русия през границата с Грузия

Райън Чилкот, Bloomberg News, Москва: Изглежда, че сега ще останат на митницата, ако въобще бъдат допуснати да влязат в Русия. Автомобилни части от Турция също могат да попаднат под наблюдение и да не бъдат допуснати. Що се отнася до храната, видяхме Русия да прави нещо много подобно в отговор на санкциите. Това бяха собствените контрасанкции на Русия към страните от ЕС и техния износ на храни, когато ЕС наложи санкции срещу Русия.

 

Отслабващата рубла

Бану Бауея, глобален директор на стратегията за активите на нововъзникващите пазари в UBS:

Не мисля, че руската икономика е в много добро положение. Изтичането на капитали все още е много силно, конкурентоспособността все още е много слаба, тя все още остава икономика, силно ориентирана към суровините. Мисля, че единственото нещо, което е в плюс на Русия в близко бъдеще е спадът на инфлацията. Затова, ще видим някои посредници при търговията с облигации, а всъщност и самите пазари на облигации да се представят относително добре.

Не мисля, че валутата има сериозна стойност в средносрочен план, защото е вероятно да видим изтичане на капитали от Русия, а и мисля, че самата централна банка би искала отново да започне да купува резерви.

 

Последни новини
Още от Новини