Шефът на "Агрополихим": Има риск за газовите доставки

Директорът на торовия завод не е оптимист

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията със спирането на доставките на руски газ към Украйна носи големи рискове за бизнеса в България. За това алармира в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров. Предприятието използва природен газ като суровина.

Независимо от уверенията на енергийния министър Теменужка Петкова, която вероятно се базира на изказване на представителя на ЕК, не съм чак такъв такъв оптимист. "Както нямаше проблеми през 2009 г. и изведнъж спря подаването на газ", припомни Александров.

"Петкова се надява, че ще компенсиране прекъсването със запасите от Чирен. Но в Чирен добивът може да стигне до 4.5 млн. куб. метра. Само големите потребители в химията, енергетиката, стъкларската промишленост и металургия са потребители дневно 1.63 млрд. куб. метра, което прави среднодневно по 6.04 млн. куб. метра", даде пример той.

От тях 60% от потреблението е на химическата индустрия.

Ако трябва да спрем работата, ще преглътнем загуби и ще поставим под риск мощностите, каза той. През 2009 г. загубите от неустойки и непроизведена продукция са били 15 млн. лева, каза той.

Чуйте още:

 

Последни новини
Още от Новини