Парламентът одобри сделката за МиГ-29

БСП и Атака гласуваха против

Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Парламент. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Парламентът ратифицира Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно ремонта за самолети МиГ-29.
Ратификацията беше подкрепена от ГЕРБ, ПФ, РБ, ДПС и депутати от Български демократичен център, "Атака" и "БСП лява България" гласуваха "против". АБВ не участваха в гласуването.
 

"Споразумението има за цел да осигури за краткосрочен план летателната годност на самолети МиГ-29 като предвижда следните основни договорености: извършва се ремонт на шест български двигателя РД-33, осъществява временно ползване на два полски двигателя за две години или за 200 летателни часа. Стойността на услугата, предмет на споразумението, възлиза на 6.138 млн. евро. Договорената цена за ремонт на един двигател е 1.023 млн. евро. Транспортните разходи, свързани с ремонта на двигатели, ще бъдат за сметка на полската страна. Срокът за експлоатация на двигателите след ремонта е 350 часа като тяхната пълна гаранция е две години или 200 летателни часа. Двата полски двигателя за временно ползване ще бъдат предоставени в срок от 20 дни след подписването на споразумението и влизането му в сила. Първите два ремонтирани двигателя ще бъдат доставени в България за срок от седем месеца от влизането в сила на споразумението. Следващите ремонтирани двигатели ще бъдат доставени в България за срок от 11 месеца от влизане в сила на споразумението", съобщи военният министър Николай Ненчев, цитиран от БНР.

Вие ощетявате българския народ с около 3 млн. евро, коментира Румен Гечев  от "БСП лява България".

Валентин Радев от ГЕРБ каза, че в програмата за развитие на въоръжените сили е записано, че постепенно трябва да се преустанови зависимостта от доставчици на въоръжение и бойна техника, които не са членове на НАТО и ЕС.

 

Последни новини
Още от Новини