Кръстев: България може да спечели от руско ембарго

Според бившия транспортен министър е правилно Летище Пловдив да се отдаде на концесия

Кристиан Кръстев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кристиан Кръстев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България може да спечели от руското ембарго върху турските стоки и фирми. Това коментира в сутрешния блок на Блумбърг ТВ България бившият министър на транспорта и ръководител на FedEx за България Кристиан Кръстев. 

Позицията на правителството е много важна, каза той, допълвайки, че балансираната позиция ще се отрази положително на туризма и търговския стокообмен. А защо не да се възобнови и "Южен поток", запита той.

Като цяло въздушното пространство на Украйна ни засяга още от свалянето на индонезийския самолет, защото голяма част от трафика бе пренасочен, респективно приходите на РВД бяха повишени. Един такъв конфликт няма да се отрази негативно като приходи, но затрудни дипломацията между двете страни.

Според него новите геополитически реалности ще открият възможности за родния туризъм, търговския стокообмен с Русия, включително и за енергийни проекти. Усложнената ситуация по границите пък е шанс за рестартиране на железопътния транспорт.

За съжаление, откакто намаля търговският стокообмен между България и Русия и зимният туризъм не е толкова развит, то не е толкова посещаемо. Единственият шанс да бъде възобновена дейността му е да бъде отдадено на концесия. Дори и аз когато бях министър на транспорта, имаше интерес от инвеститори, каза Кръстев.
Той коментира изявлението на министъра на транспорта Ивайло Московски отпреди два дни за това, че предстои Летище Пловдив да бъде дадено на концесия, а концесионера ще бъдат предоставени възможно най-облекчени условия.

Но Летище София е печелившо и не разбирам логиката да се отдава на концесия, допълни той.

Чуйте повече:

 

Последни новини
Още от Новини