Такев: Приватизация на БФБ заедно с ЦД

Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса за Bloomberg TV Bulgaria

Иван Такев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приватизацията на БФБ очевидно  няма да започне през 2015, предвид оставащото време до края на годината, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса. 

Той участва в Инвестиционния форум на Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

На среща с МФ ръководството на борсата е изразило позиция, че е най-добре борсата да бъде приватизирана от голям оператор.
Нашето виждане е, че приватизацията трябва да стане едновременно с тази на Централния депозитар, тъй като двете институции са тясно свързани, заяви още Такев.


"Услугите, които биват предлагани от БФБ, на практика намират своя завършек в ЦД. Напълно нормално е интересът на стратегическия инвеститор да бъде и към двете. Ако той няма контрол върху двете институции, може да няма интерес към нито едната от тях."


Една платформа – три борси. Този проект ще стартира през първото тримесечие на 2016 г. и включва борсите в България, Македония и Хърватия, а защо не скоро и Словакия.  Става въпрос за три интегрирани борси, а финансирането е грантово - над половин милион евро от ЕБВР, каза още Такев.

Последни новини
Още от Новини