До каква степен новините от Китай се отразяват на европейските акции

Обобщение на търговията в петък следобед, 27 ноември 2015 от Марк Бартън, Bloomberg Лондон

Марк Бартън, Bloomberg TV Лондон, 27 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Марк Бартън, Bloomberg TV Лондон, 27 ноември 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите тук спадат за първи път след три дни на покачване, след като спадът в Китай се разпространи в Азия и в Европа, коментира  Марк Бартън, Bloomberg Лондон.

Индексът Shanghai Composite се срина с 5,5 процента, което е най-големият му спад от три месеца, след като разширяващото се разследване на финансовата индустрия в страната разтърси инвеститорите.

Индустриалните печалби в Китай също спаднаха през миналия месец, което беше последната информация, която обръща вниманието ни върху влошаването на втората по големина икономика в света. През тази седмица Stoxx 600 се промени малко.

Той се оказа устойчив по време на терористичните атаки в Париж от 13 ноември.

Оттогава индексът се покачи с 3,5 %, като всички 19 индустриални групи са на печалба.

Откакто президентът на ЕЦБ Марио Драги даде сигнал на 22 октомври, че той и колегите му ще добавят още стимули, Stoxx 600 нарасна с 5,2 % преди тази среща, еврото се понижи до най-ниското си ниво спрямо йената от април насам.

Поредицата от седмици на загуба вече достига седем, която е най-лошата от създаването на единната валута през 1999 г. Търговците твърдят, че следващият ход за еврото ще се определи от това, което Драги обяви следващия четвъртък.

Те казват, че ако той изненада инвеститорите, еврото може да се насочи към спад. Досега едно намаление на депозитната лихва от 0,1 % вече е отчетено от пазара, според данните от фючърсите.

 

По-рано бяха публикувани данни за БВП на Великобритания

Британската икономика порасна с 0,5% през третото тримесечие, което показва забавяне след 0,7% прираст от предходното тримесечие. Вътрешното търсене е задвижващата сила зад този растеж, като потребителските разходи се покачват за 17-то поредно тримесечие за периода.

Това, в съчетание със скока в държавните разходи, помогна да се противодейства на отрицателния ефект от търговския баланс.

След като Английската централна банка /BoE/ намали по-рано този месец прогнозите си за растежа  и инфлацията за тази и следващата година, очакванията на пазара за първото вдигане на лихвите са изместени за след януари 2017 г.

Последни новини
Още от Новини