Четири дълги уикенда през 2016

Туристическата индустрия е сред печелившите от решение за разместване на почивни дни в България

Туристи на летище. снимка: Qilai Shen/Bloomberg Туристи на летище. снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Четири дълги уикенда през 2016 може да осигурят допълнителни приходи за туристическия сектор, става ясно, след като правителството на България гласува на свое заседание разместване на почивни дни.

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни, съобщи пресслужбата на кабинета.
За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота).
Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България – 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември – ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България – 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък.
Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.

Последни новини
Още от Новини