Зак Голдсмит, кандидат за кмет на Лондон за жилищната политика

Зак Голдсмит, кандидат на Торите за кмет на Лондон. 25 ноември 2015 Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Зак Голдсмит, кандидат на Торите за кмет на Лондон. 25 ноември 2015 Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

Зак Голдсмит, кандидат на консервативната партия във Великобритания за кмет на Лондон представя плановете си за достъпни жилищни кредити. Той обещава да предложи промяна в закона за жилищата, така че да се позволи на местната власт да построи повече евтини жилища. Зак Голдсмит говори с Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон.

Изборите за кмет на Лондон ще се проведат през 2016. Торите избраха Зак Голдсмит за свой кандидат за кмет с вот на членове и поддръжници на партията на 2 октомври 2015.

 

Настаняването е най-сериозният проблем в Лондон и „помощта при покупка“ ще помогне на хиляди хора да пробият жилище, за което не биха се справили сами. Това е само част от решението и има още много неща, които трябва да се направят, но е голям напредък.

В град, където средната продажна цена на жилищата е над 500 000 паунда, това наистина ли ще помогне, не се ли нуждаем от доста по-радикална промяна?

 

40% безлихвен заем за първите 5 години не трябва да се пренебрегва, но наистина не е всичко. Министърът на финансите говори и за първо жилище, за споделени жилища, а следващият кмет ще трябва да направи много, за да постигне истински и осезаемо достъпни наеми.

Има много хора, които не са достатъчно бедни, за да получат помощ за закупуване, но не са достатъчно богати, за да си купят направо къща. Има много голяма група по средата – млади професионалисти, работници и други, които разчитат на достъпните наеми. Това трябва да е основна цел за следващия кмет.

 

Сигурно е е хубаво, когато се кандидатираш за кмет на Лондон да имаш високопоставени приятели, които да изпълнят такава политика за града дори преди да сте избран за позицията.

Особеното в Лондон, без задължително да е хубаво, е че зависим непропорционално от централното правителство. Ние задържаме само 7% от получените данъци, така че трябва да измолим управляващите за добри условия. 

Така че първият ред от длъжностната характеристика на всеки кмет на Лондон е да получи добри условия от управляващите. Това е нещо, което се опитвам да правя като депутат и кандидат за кмет и ще продължа да се опитвам да го правя, ако стана кмет през май. 

 

Джордж Осборн трябваше да се откаже от някои от плановете си за данъчните кредити. Това очаквано ли беше от всички, или беше изненада?

Не мисля, че някой очакваше резултатът, който се получи днес, но мисля, че  това е добро нещо, вече на няколко пъти съм имал спорове с Джордж Осборн и той е човек, който изслушва аргументите ти и отговаря според тях, а това е нещо, което би очаквал от Министър на финансите.

Същото е и с финансирането на полицията. Имаме пълна защита на полицейския бюджет за Лондон, никой не очакваше това, надявахме се най-много на 10% намаляване на бюджета, а получихме всичко, което искахме. Това е един добър пример за министър, който се вслушва в аргументите, не е толкова упорит и не се страхува понякога да направи обратен завой.

 

Последни новини
Още от Новини