Свалиха нивото на заплаха в Брюксел

Нивото на терористичната заплаха вече е 3

Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg Войници на гара Брюксел Миди, 24 ноемри 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Белгийските власти свалиха нивото на терористичната заплаха в Брюксел, което държеше града на нокти от 21 ноември насам, съобщава Bloomberg. Полицията продължава с акциите в жилища в Брюксел. 

Нивото на заплаха в белгийската столица вече не е най-високото – 4, което означаваше, че заплахата от тероризъм е „сериозна и непосредствена“. Полицията не дава индикации, че е постигнала прогрес в търсенето на заподозрения във връзки с атаките в Париж Салах Абдеслам, за когото се смята, че е бил в Брюксел. Така нивото на заплаха в Брюксел вече е 3, както и в останалата част от страната. 

Белгийският министър на вътрешните работи Ян Ямбон каза пред телевизия VRT, че разликата между ниво 4 и ниво 3 е в непосредствения характер на заплахата. 

След като на 21 ноември бяха затворени метрото в Брюксел и други публични обекти като търговски центрове, белгийското правителство се опитва бързо да върне нормалния живот в столицата, каза премиерът на страната Шарл Мишел в парламента на 26 ноември. 

„Действахме незабавно и с необходимото спокойствие. Няма да избираме между сигурността и свободата“, каза Мишел. 

От Иан Уишарт и Гаспар Себаг, Bloomberg

Със съкращения

 

Последни новини
Още от Новини