Стефанов за парадоксите при златото

Какво се случва със златото като инвестиционен актив?

Димо Стефанов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димо Стефанов. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Благородният метал продължава да се търгува на нива под 1100 долара за тройунция, като от началото на годината се е разделил с над 10% от стойността си. Димо Стефонов, анализатор на Tavex, коментира мечия пазар на златото пред BloombergTV България. 

Анализатори смятат, че след като лихвеният процент се вдига, това би повлияло отрицателно на цената на златото, но според Стефанов това не е вярно в чисто исторически и емпиричен план. Той даде пример с вдигането на лихвите през 2004 от Федералния резерв, когато цената на златото нарасна, както и при обявяването на втория и третия кръг количествени облекчения, когато цената спада, което в икономиката се нарича парадокс на Гибсън. 
Тоест златото и лихвените проценти нямат ясно изразена връзка , като за Стефанов тази логика е грешна. Той поясни, че причината за това е конкуренцията на златото не само с пари, но и с ред други активи.
Стефанов заяви, че е важно колко дългосрочно виждане има за инвестиране:

„Ако в началото на паричната експанзия на Фед сте инвестирали в акции и излезете от пазара сега или усетите, кога пазарът ще тръгне надолу, е добре. Но хората които инвестират в злато, търсят сигурност. Търсят застраховка срещу паричната система. Те я смятат за неправилна и очакват, че няма да издържи.“

Последни новини
Още от Новини