Смесените послания за икономиката на Австралия

Шон Фентън, портфолио мениджър на Tribeca Investment Partners

Пътническият терминал Circular Key в Сидни, Австралия. Photographer: Sergio Dionisio/Bloomberg Пътническият терминал Circular Key в Сидни, Австралия. Photographer: Sergio Dionisio/Bloomberg

Шон Фентън, портфолио мениджър на Tribeca Investment Partners коментира разнопосочните послания за икономиката на Австралия. Шон Фентън говори с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг на 26 ноември 2015.

 

Бихте ли обяснили какво се случва - австралийската икономика изпраща толкова много разнопосочни послания.

Да, нещата са доста деликатни и самият аз съм малко объркан. Това, което е ясно е, че цикълът на капиталовите разходи все още е много негативен. Чувстваме силния натиск от спада на суровините.

Инвестициите в минодобива са под силен натиск, но също и поради начина, по който това се пренася по-нататък в цялата икономика. Строителството на нежилищни сгради също беше много слабо. То също беше доста в тежест на икономиката.

Но причината за тези разнопосочни послания е, че Австралийската резервна банка успешно балансираше тези процеси с помощта на лихвите. Рекордно ниските нива по ипотечните кредити и на лихвите помогнаха да се даде тласък на огромно жилищно строителство и това донякъде прикриваше тези ефекти.

Получават се тези разнопосочни резултати – по източното крайбрежие на Австралия икономиката е силна, заетостта се държи, смесени резултати в търговията на дребно, а западната част и районите с интензивен добив на суровини са под силен натиск. Гледаме напред много внимателно към икономиката. Импулсът от жилищния пазар вече отминава. Вече се вижда как цикълът се превърта, а и положението с капиталовите разходи също не се подобрява.

Точно това е въпросът, защото от другата страна на монетата споменахте, че бумът в суровините се превърна в срив, така че тези два фактора, взети заедно, може да означават, че се събират мрачни облаци и може би, както каза и Глен Стивънс (управителят на централната банка - б.р.), паричната политика не работи толкова добре?    

Интересното беше, че снощи това беше една от по-негативните речи, които чух от централен банкер.

Мисля, че от RBA се колебаят да намалят лихвите, защото това е инструмент без сериозен ефект, който се отразява на спестителите, но те могат да бъдат принудени да намаляват лихви следващата година, а аз очаквам това да се случи, ако данните продължат да изненадват със спадове.

Малкото области, които могат да се ребалансират са по-слабата валута. Мисля, че тази тенденция продължава, а RBA ще ѝ помогне с течение на времето, ако е необходимо с намаляването на лихвите. Виждаме известни рискове за растежа, както и риск от рецесия, които се надигат за следващата година и определено по-слаб австралийски долар.

 

Кои са най-големите ви притеснения що се касае до инвестирането в момента?

Мисля, че най-голямата е все още несигурността относно Федералния резерв.

Според мен, вече е много по-сигурно какво ще направят – ще затегнат политиката през декември, но как ще реагират пазарите на това – това е несигурно.

  • Американският долар ще продължи ли да се засилва, ще се разпродава ли?
  • Как се отразява това на развиващите се пазари?
  • Какво ще се случи със суровините?
  • Какво се случва със щатската икономика?
  • Ще има ли ефект това върху растежа ѝ?

Това са ключовите области на несигурност. Ние сме доста позитивни за американската икономика. Видяхме доходът на домакинствата да продължи да нараства, разходите за социални помощи намаляват.

Ние смятаме, че растежът ще продължи да се подобрява и през следващата година, но вследствие на това ще се засили щатския долар, слаби суровини, които са важни за индустриалната активност на Китай, това ще подхранва слабостта на нововъзникващите пазари през следващата година.

 

Последни новини
Още от Новини