САЩ обвиниха шефа на федерацията по шах, че помага на Асад

Асад е купувал петрол от Ислямска държава, става ясно от списък на санкционирани от САЩ лица

Кирсан Илюмджинов. снимка: Митя Алешковский под Crative Commons Кирсан Илюмджинов. снимка: Митя Алешковский под Crative Commons

Правителството на Башар Асад е купувало петрол от Ислямска държава, твърдят САЩ.
Кирсан Илюмджинов, шефът на Световната федерация по шах и бивш регионален губернатор в Русия, е сред четиримата граждани и шест институции, посочени от американското финансово министерство като подкрепящи правителството на сирийския президент Башар Асад. Част от имената и замесените компании са кипърски.
САЩ също санкционираха сирийския бизнесмен Джордж Хасуани за това, че е действал като посредник при покупките на петрол от Ислямска държава.
Всички американски активи на замесените лица са замразени и на американски лица е забранено да сключват сделки с тях, заяви министерството в имейл, съобщава Bloomberg.
Илюмджинов е президент на Световната федерация по шах от 1995 и бивш президент на Калмикия. Той летя до Триполи през 2011 г., за да играе шах с либийския лидер Муамар Кадафи четири месеца преди последният да бъде убит от бунтовниците.
Според финансовото министерство на САЩ Илюмджинов е санкциониран за матерална подкрепа и и действия от името на Сирийското правителство и Централната банка на Сирия. 
От съобщението става ясно, че  той е свързан с финансови транзакции, в които са включени компании на Мудалал Кури, сътрудник на режима, от 1997, както и, че контролира Russian Financial Alliance Bank, заедно с Кури.

По телефона от Рим той заяви, че няма бизнес дейност в Сирия и е изненадан от решението да бъде включен в списъка със санкции. Той планира да посети САЩ следващата седмица за дискусии във връзка със първенство в Сан Франциско през 2016.
Хасуани бе санкциониран от ЕС през март, също за покупка на петрол за правителството на Сирия от Ислямска държава.
САЩ ще продължават да следят финансите на всички, които позволяват на Асад да продължи да упражнява насилие срещу сирийския народ, се казва в съобщението.

Последни новини
Още от Новини