Русия въвежда санкции срещу Турция

"Турски поток" спира

Владимир Путин на срещата на страните-износителки на газ на 23.11.15. снимка: Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин на срещата на страните-износителки на газ на 23.11.15. снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Русия прекратява работата над редица проекти с Турция, заяви министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев.

Това включва споразумението за свободна търговия с услуги и инвестиции, дългосрочната петгодишна програма от 2016 до 2020 за икономическо и научно-техническо сътрудничество, както и споразумението за създаване на фонд за съвместни инвестиции, поясни той.

Проектът за Турски поток също попада по действието на руския закон за специални икономически мерки, които се явяват правова основа за приемане на ограничителни мерки по отношение на Турция, заяви министърът.
Този проект не се отличава от който и да е друг, каза Улюкаев. Отговаряйки на въпрос за АЕЦ Аккую Улюкаев каза "Същото".
В "Росатом", както и преди, се въздържат от коментар. Тя притежава контролен дял от проектната компания по схемата  BOO (build-own-operate), уточнява Интерфакс. Централата трябва да се въведе в експлоатация през 2022.

Цитираният закон е от 2006 г. Премиерът Дмитрий Медведев уточни, че в него са предвидени мерки като спиране на програми за икономическо сътрудничество, ограничения на финансови операции, по външнотърговски сделки, промени на митата по вноса и износа, мерки в туристическата сферата, по превоза, преместване на въздушни и водни съдове и хуманитарни контакти, каза той. Премиерът е поръчал на ведомствата да подготвят своите предложения в двудневен срок.

Властите смятат да компенсират руския бизнес за загубите от санкциите срещу Турция, които се въвеждат след свалянето на руския самолет Су-24.

Сред мерките, може да бъдат спиране на авиолинии, закриване на руските пристанища и въздушното пространство за Турция, съобщи РБК.

Ростуризъм забрани продажбата на туристически пакети в Турция и ще приложи санкции към туроператорите, които не се съобразяват, съобщиха от ведомството в четвъртък.

По-рано министърът на земеделието Александър Ткачев съобщи за засилен контрол на селскостопанските стоки, внасяни от Турция. "В последно време получаваме коментари от потребители и отраслови съюза относно качеството на храните, внасяни от Турция", каза той, цитиран от в. "Коммерсант".

Акциите на "Аерофлот" на Московската борса и на Turkish Airlines в Истанбул паднаха с повече от 2%, поевтиняха и книжата на "Газпром".

По време на посещение в Москва през септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че двустранният стокообмен може да достигне 100 млрд. долара до 2020 г. Той бе 31 млрд. долара през 2014 г. и 11 млрд. долара през първото полугодие на 2015.

Турция осигурява 20% от вноса на зеленчуци в Русия, а последната доставя 55% от газа.

Последни новини
Още от Новини