Петкова: Няма проблем с газовите доставки

Няма промяна в доставките след като Газпром спря газа за Украйна

Susana Gonzalez/Bloomberg Susana Gonzalez/Bloomberg

Няма причина да се притесняваме, че дългосрочните договори за доставка и транзит на руски природен газ няма да се изпълнят. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг в сградата на "Булгартрансгаз".

Данните на Министерството на енергетиката са, че към този момент обемите на доставките и налягането по газопроводите са в рамките на договореното. Петкова призна, че през нощта е имало колебания на налягането, макар и отново в рамките на договореното и изрази надежда това да не е свързано със спирането на доставките за Киев, предаде Investor.bg.

Директорът на "Булгартрансгаз" Георги Гегов уточни, че е във връзка с оператори в други европейски страни и при нито един от тях няма промяна в режимите. От газопреносната компания демонстрираха и данни от онлайн системата, следяща потоците на природен газ у нас. Те показаха, че налягането на системата е дори малко над договореното в някои от точките.

По време на съвещание са били уточнени и възможните действия при спиране на доставките от Украйна. Към момента обаче няма основания за активиране на плана за действие, изработен още преди година. В него например е посочено минаването на ТЕЦ-овете на алтернативно гориво (мазут), както и обръщането на потока по съществуващата връзка с Гърция.

От хранилището в Чирен, в което в момента има нагнетени 450 млн. куб. метра природен газ, на ден могат да се черпят по около 4 млн. куб. метра.

Про-рано премиерът Бойко Борисов предупреди от Пекин, че налягането по тръбите, по които България получава газ, намалява.

Последни новини
Още от Новини