Оланд и Путин призоваха за широка коалиция за борба с тероризма

Коалицията обаче няма да бъде формирана лесно

Франсоа Оланд, президент на Франция. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Франсоа Оланд, президент на Франция. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Фрeнският президент Франсоа Оланд и руският му колега Владимир Путин призоваха за широка коалиция за борба с Ислямска държава в Сирия дори след като шансовете вълна от терористични атаки да се превърне в катализатор за обединен фронт с участието на Русия и САЩ да намаляват. 

„Трябва да изградим тази широка коалиция, за която споменах, за да се борим с тероризма“, каза Оланд в началото на разговорите с Путин в Кремъл на 26 ноември.

„Аз съм в Москва с Вас, за да видим как можем да действаме заедно, как можем да се координираме, за да може да ударим терористичната групировка и в същото време да намерим политическо решение за Сирия“, каза Оланд.

Путин каза, че Русия също страда от тероризма и разбира опита на Франция.

„Всичко това ни пронуждава да обединим усилията си срещу общ враг. Готови сме за това сътрудничество, господин президент.“

Отношенията между Русия и Франция и Запада са сложни заради различните им позиции по отношение на президента на Сирия Башар Асад. Русия подкрепя Асад, а преди да напусне Париж, Оланд повтори искането на Франция Асад да бъде свален. 

Друг фактор, усложняващ връзките между Русия и Запада въпреки общия враг в лицето на ИД, е напрежението свалянето на руския самолет на сирийската граница от руските ВВС.

Американският президент Барак Обама и Оланд призоваха Русия и Турция да останат сдържани и да избягват ескалации на напрежението. Русия беше призована да се фокусира върху ударите срещу Ислямска държава и да избягва удари срещу умерената опозиция на Асад. 

Поради всички тези причини Фьодор Луканов, директор на Съвета по външна политика и политика на сигурността, изследователска група, която съветва Кремъл, смята, че няма шанс Русия формално да се присъедини към коалиционни сили срещу ИД. Основните причини са различните позиции за Сирия и противоречията между САЩ и Европа от една страна и Русия от друга по отношение на Украйна. 

Френският официален представител смята, че заради невъзможността за формиране на съвместно командване и разузнаване с Русия усилията за формиране на коалиция ще се провалят. 

От Андрей Бирюков, Елън Фоке и Хенри Майер, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини