Инвеститорите в Abengoa напускат кораба

Коментар на Ана Едуардс и Родриго Орихуела от Bloomberg

Слънчева ферма на Abengoa край Севиля, Испания, Photographer: Markel Redondo/Bloomberg News Слънчева ферма на Abengoa край Севиля, Испания, Photographer: Markel Redondo/Bloomberg News

Коментар на Ана Едуардс и Родриго Орихуела от Bloomberg на причините на промяната в интереса на инвеститорите към Abengoa.

 

Сериозни ли са проблемите на Abengoa?

Много сериозни, това може би ще бъде най-голямото дружество в несъстоятелност в историята, в момента  имат 4 месеца, в които да преговарят с кредитори и инвеститори, през това време те трябва да вземат това важно решение – да запазят ли облигациите, или не.

Дълговете на компанията са приблизително 9 млрд евро, така че няма да им е лесно да се спася. От края на юли, те работят по начини за увеличение на капитала, което да им помогне, но до сега нямаха успехи и защо това да се промени сега.

 

Abengoa Yield вече правят планове за непредвидени ситуации, как изглеждат те?

Abengoa Yield е компания, която Abengoa котира миналата година в Ню Йорк, по време на тази треска да се формират компании, които управляват средствата от ВЕИ проекти.

А сега Abengoa искат да продадат Abengoa Yield, или поне по техните думи „осребрят“ чрез разменни облигации или някакъв друг механизъм.

Това е интересна компания за инвеститорите, защото за разлика от Abengoa, Abengoa Yield не трябва да развива никакви проекти. Те имат вече развити проекти с дългосрочна концесия и само изплащат дивиденти.

Както казах, това е интересна компания и Abengoa могат да ги продадат, или да продадат поне дела си, за да спечелят малко пари, но проблемът е, че се опитват да го направят безуспешно от няколко месеца.

Сега с тази спешна продажба, също може да не е идеалният момент, защото може да им се наложи да продадат компанията много евтино. Както казах, това е един интересен актив на компанията.

 

Последни новини
Още от Новини