Има ли разтопяване в отношенията на Русия и Запада

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ, интервю за Bloomberg TV Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ, интервю за Bloomberg TV

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ коментира в ексклузивно интервю в Москва за Райън Чилкот от Bloomberg възможните последици от руското ембарго над Турция и ефекта от американските санкции към Русия.

 

Райън Чилкот, Bloomberg: Да говорим малко за пазарната реакция, както и за геополитика. Когато президентът Оланд се канеше да дойде в Москва за среща с руския президент, изглеждаше сякаш ще видим промяна в отношението на Запада към Русия.

Те не се сдобриха точно на Г20, но определено отношенията между руския президент и останалите лидери на Г20, особено западните изглеждаха по-топли тази година от предишната. Отчасти заради желанието за сътрудничество в Сирия.

След това руският самолет падна от небето над Сирия.

Как това промени перспективата за стопляне в отношенията на Русия със Запада?

 

Андрей Костин, главен изпълнителен директор на ВТБ:  Разбира се, Русия подкрепя повече сътрудничество за Сирия и е ясно, както каза Владимир Путин, ние сме готови да сътрудничим със САЩ и НАТО. Разбира се това, което стана - свалянето на руския бомбардировач от турците, на нас ни прилича на умишлен акт. Честно казано.

Нямаше основателна причина да стане.

Международната практика е друга.

Според мен страните от НАТО, включително Германия по някакъв начин се разграничиха от този инцидент. Казаха, че разбира се, Турция има право на самозащита, но определено това е преиграване. И че определено ще се отрази зле на руско-турските отношения. Имаше някои мерки вече - срещата на върха през декември бе отменена. Визитата на руския външен министър бе отменена. Военните контакти бяха замразени.

Аз обаче вярвам, че и Русия, и Западът могат да преодолеят този проблем и че продължават да вървят към сътрудничество, с идването на Оланд в Москва.

Това ще бъде основната тема на разговорите.

 

Дали? Турция е член на НАТО, а Оланд иска Русия да работи с НАТО. Като оставим факта, че сте банкер, вие познавате КГБ и знаете хардлайнерите как действат. Хардлайнерите вероятно ще си кажат, че това е още една причина да не вярваме на НАТО. Вижте какво ни направиха.

Не само с хардлайнерите, но и с общественото мнение.

Знам, че и в Америка е същото.

Повечето хора като чуят нещо такова се опитват да настояват за повече военна сила.

Всяко правителство би трябвало да реагира, както и Путин. Защото общественото мнение не е добре настроено към Турция.

Турция имаше много добри отношения с Русия.

Но съм убеден все пак, че Турция има малко по-друга роля от останалите страни от НАТО. Защото имат толкова добри връзки с радикалния ислям, а Турция все повече става ислямска страна.

От тази позиция съм убеден, че другите страни като Франция, Германия или САЩ биха могли да играят позитивна роля за сътрудничеството ни срещу ИДИЛ.

 

В последните пет дни рублата се понижи спрямо долара, а цената на петрола скочи. Обикновено двете вървят заедно, нали? Рублата се засилва, докато петролът поскъпне. Обаче тази седмица петролът скочи заради геополитическите напрежения, от които Русия е част. Докога ще продължи нови нов геополитически риск, свързан с Русия?

Пазарите винаги са нервни, когато идва лоша новина от политиката и икономиката. Само преди два дни например руският фондов пазар  се срина заради сваления руски самолет. Но вчера се възстанови.

Определено руската рубла е свързана с цената на петрола. Така че сте прав. Мисля, че на рублата й влияе повече петролът, отколкото някаква геополитика.

 

Как виждате клиентите си? Засегнати ли са от разрива на Русия с Турция? Чуваме, че Русия може да наложи ограничения на вноса на турски храни и авточасти. Вече два туроператора отмениха пътувания. Това е проблем за търговските отношения.

Не вярвам да се осъществи в голям мащаб. Вероятно защото смятам, че икономическите отношения трябва да останат настрана от политиката. Вярвам, че сътрудничеството в икономиката ще продължи. А политиците по някакъв начин ще се оправят без да навредят в отношенията във финансите, икономиката и търговията.

Това, което ще стане обаче - по-малко руски туристи ще пътуват до Турция. Поне през лятото. А пък има 4,5 млн туристи от Русия всяка година ходят в Русия.

 

Кога ще паднат санкциите според вас? Май ще са в сила още няколко месеца. Но сигурно си представяте някаква дата във вашия бизнес план, когато ще бъдат вдигнати.

Аз си имам план за банката, имам стратегия, според която санкциите може да останат още поне 1-2 години. Поне от американска страна. А американските санкции са най-важните за финансовия сектор.

 

Вътрешноикономически един от големите проблеми е намирането на инвестиции за икономиката. Виждате ли руските компании да инвестират?

Нещата се подобряват. Западната статистика показа през юли, че инвестициите са спаднали с 8,5% за година. През октомври бяха намалели с 5,2%. Май имаме леко подобрение.

Но съм съгласен, че повечето от големите руски компании все още изчакват, заради несигурността в икономическия ръст и други неизвестни за руската икономика.

Последни новини
Още от Новини