Илиян Василев: Налагащият санкции губи повече

Турция ще пострада най-много от туристическите санкции

Среща на Ердоган и Путин през 2012. снимка: kremlin.ru под Crеative Commons Среща на Ердоган и Путин през 2012. снимка: kremlin.ru под Crеative Commons

Турция ще пострада най-много от туристическите санкции, заяви бившият посланик в Москва Илиян Василев във "В развитие" по повод санкциите, които Русия подготвя заради сваления самолет Су-24.

Големият проблем е сблъсъкът на две имперски амбиции. Трудно ще преминат към военни действия, рискът е много голям, прогнозира Василев. 

Част от бизнеса на Турция минава през тюркоезични републики, които имат своите позиции.
Има съобщения за експулсирани турски бизнесмени. Започнаха т. нар. италиански стачки от руска страна - отказ от административно обслужване. Но това българските износители го знаят. Това са типични рискове на бизнеса с Русия, заяви бившият посланик в Русия
Турция ще търси диферсификация на своите потоци, но няма да бъде в положението на страна, която да налага контрасанкции. 
Турски поток е проект в интерес на Кремъл, да наложиш санкции на собствен проект е безсмислено. Какво искат? Турция да се диферсифицира ли?, запита реторично Василев.
Основните пера, които могат да бъдат уязвими за Турция е намаляването на руските туристи. Ще бъде трудно за Турция, но може да диверсифицира, тъй като има добър туристически продукт, смята експертът.


"И двете страни ще губят, но има една граница на рационалността, отвъд която вече няма добавена стойност от тези санкции. В крайна сметка налагащият санкции губи повече."

 

Последни новини
Още от Новини