Евгений Кънев: Неслучайно газът не е сред мерките срещу Турция

Управляващият съдружник в "Маконис" коментира новината за възможни икономически санкции от Русия срещу Турция във "В развитие"

Газопровод на Газпром, Уренгой, Сибир. Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News Газопровод на Газпром, Уренгой, Сибир. Photographer: Dmitry Beliakov/Bloomberg News

Много коментатори смятат, че заради милиардите на масата тези разногласия между Русия и Турция  ще утихнат.
Но политическото его и на двамата президенти е толкова голямо, иначе няма как да си обясним квалификациите, които си дават един на друг, каза Кънев.

Дали е възможна деескалация?

"Във военно отношение няма да има по-голяма ескалация, въпреки че продължават да летят близо до Турция. Путин положи огромни усилия да се представи като съюзник. Проблемът е, че трябва да отреагира за пред вътрешния електорат. И остават икономическите мерки, но това ще нанесе щети на самата Русия", прогнозира инвестиционният консултант.

Доколкото зная, шефът на НАТО ще посещава Москва и Турция като член на НАТО би могла да се приобщи към обща позиция, добави той.

По думите му в светлината на оповестените от руския премиер Димитрий Медведев санкции срещу Турция, ситуацията няма да бъде разрешена скоро  

Дори да си представим, че при обостряне на ситуацията цените на петрола ще се качат, виждаме, че Турция в средносрочен план ще започне да търси алтернатива на руския газ, което би било основен удар. Неслучайно газът не е споменат сред мерките, подчерта Кънев. Замразяват енергийни проекти, което е удар и за самата Русия. 

 

Последни новини
Още от Начало