ЧРД, Шанхайска фондова борса

Коментар на търговията до обед на Марк Бартън, Bloomberg на 26 ноември 2015

Коментар на търговията до обед на Марк Бартън, Bloomberg на 26 ноември 2015.

ЧРД, Шанхайска фондова борса! Да, днес става на 25г.

На рождения си ден Shanghai Composite падна за пръв път от три дни. Това е 6-месечната графика. Забравете за последните 25г. Каква година беше 2015! Най-дългият в историята бичи пазар завърши на 29 юни, след 935 дни. Последва най-късият в историята на Китай мечи пазар до 5 ноември - само 75 дни.

Откакто индексът се повиши до 7-годишен връх на 12 юни досега е изгубил 29%. Това се равнява на 1,7 трлн долара.

 

Австралийският долар днес пада. Една от големите новини този месец. Преди него се понижиха бизнес инвестициите с най-много за последното тримесечие.

Капиталовите разходи потънаха 9,2%, разходите на компаниите в минната индустрия и други сектори се понижиха.

Данните идват след като гуверньорът на RBA Глен Стивънс. Той каза, че пазарите трябва да се охладят от перспективата за намаляване на лихвите. Съветът му във вторник беше следният: "Имаме Коледа, трябва да се успокоим. Елате пак през февруари да видим какво показват данните", каза г-н Стивънс.

Ето какво казват данните: бизнес инвестициите потъват. Лихвите в Австралия остават на рекордно ниско ниво от 2% за 6 месеца.

 

Петролът е на върха след тридневно повишение. Вижте цената как се колебае между повишения и спадове след най-големия тридневен ръст за месец, когато петролът се повиши с 6,6%.

Добивните компании спряха повече от половината сонди в страната от декември до 555. Американските запаси от петрол се повишиха за девета седмица до близки до рекорда стойности. Петролните запаси са над 100 млрд барела над средното за петте години.

Доста оживена седмица за петрола - в началото й Венецуела предупреди, че цената може да падне до около двайсет и няколко долара. ОПЕК може да вземе мерки за стабилизирането на пазара на срещата си другата седмица. Саудитска Арабия повтори, че работи за постигане на баланс на пазара. Суровият петрол в последната година падна с 42%.

Последни новини
Още от Новини