Защо Карл Айкан се интересува от Xerox

Коментар на Стефани Рул, Даниел Краут и Алекс Шърман, Bloomberg

Милиардерът Карл Айкан на конференцията Робин Худ в Ню Йорк, 21 октомври 2014. Photographer: Peter Foley/Bloomberg Милиардерът Карл Айкан на конференцията Робин Худ в Ню Йорк, 21 октомври 2014. Photographer: Peter Foley/Bloomberg

Коментар на Стефани Рул, Даниел Краут и Алекс Шърман от Bloomberg коментират Xerox и перспективите за компанията, както и защо Карл Айкан се интересува от нея. 24 ноември 2015.


Да започнем с Xerox, те наистина трябва да се вземат в ръце или може да станат като Eastman Kodak – знакова марка, която произвежда нещо, вече не е от значение.

Така е, продажбите им са паднали с 10% на годишна база, но като говорим за Карл Айкан, това е малко странно решение. Обикновено, когато той придобива дял в компания, особено ако иска стратегически преглед, продажба на активи или възвръщаемост на капитала – той прави изненадващо изявление, вдига шум около него, акциите се покачват, след това се спречква с борда, опитва се да спечели позиции в там и т.н.

Миналият месец, от Xerox излязоха с изявление, че ще направят стратегически преглед на компанията все едно казаха, всичко е на масата освен цялостна продажба. Така че е малко неясно какво иска той, което борда вече не е предприел, а и това е известно отклонение от методите на Карл Айкан.

Може би чувства, че акциите на компанията са подценени или  мисли, че може да е фигура в борда, която да следи дали продажбите на някои активи се управляват, но като цяло това не е типично за Карл Айкан.


Даде ли някакви подробности за това какво иска? AIG бяха много ясни в това, което искаха. Какво иска да направят Xerox?
На този етап не е дал никакви подробности, иска да говори с борда и ръководството. Xerox ще правят нещо, без определена дата и срок и не можеш да спориш с това. Хората се шегуват с тях на коледни партита, но ако се запитате какво правят... кажете, какво означават те за вас в момента?


Сравнението с Eastman Kodak беше доста интересно. Според мен те трябва да навлязат в нови пазари, да разберат какво точно правят и кои части от компанията не са жизнено важни, как да го представят така, че да има повече смисъл за акционерите си, но съм съгласна, че за разлика от  AIG, бордът вече обяви стратегически преглед и искам да включа Даниел, който да ни каже по въпроса с  AIG, какви са възможностите да получи повече ливъридж, за да направи това, за което много хора вече говореха - раздели компанията на 3 части и колко е вероятно да получи подкрепа за това.


Едно от общите неща и в двете ситуации е желанието да се действа бързо. AIG директно казаха, че не подкрепят плановете за разделение на трите компании. 

Джон Поулсън, също акционер в енергетиката и активист, би искал компанията да продаде част от активите си и да намалее. Досега,  AIG не са обявявали плановете си, казаха: оценяваме спешността и че вече продават част от активите си. Скоро ще пуснат още една презентация и ще е интересно да видим докъде ще стигнат.

В писмото си от вчера Айкан ги попита: Ако не харесвате моят първи вариант, какъв е вашият резервен план?


Това е доста по-типично за Карл Айкан – той прави предложение и компаниите не са съгласни с него. Вижте за еBay - той искаше да раздели еBay и PayPal, но те бяха против. Вижте Apple, където искаше да върне 100 млрд капитали, компанията отново беше против.

В случая на Xerox, компанията е за и това е всичко, което Айкан може да иска, освен продажба на цялата компания, за което те казаха, че не са съгласни. Но тук няма 3:23


Странното нещо в случая е, че ако погледнем стратегията на Айкан в миналото тя с 2 думи е разумно поведение. Всеки път, когато той прави преглед на компания, всичките му аргументи са правилни. Няма смисъл този бизнес повече да съществува в такава форма и е трудно да се спори с него. В момента той просто просто казва: какво правите, това не е бизнесът на бъдещето, за да сте обществено търгувана компания, трябва да се разраствате.  Какво за бога прави Xerox, за да се разраства?!


А и Xerox е компания, която с която някой активист може да направи нещо, за разлика от, да кажем IBM, за която може да изкажете същите доводи – случват се много неща, но няма никакъв ръст – огромна компания, в която е много трудно да дойде активист и да има голямо влияние.


Но сега става все по-лесно, в момента за първи път виждаме активист да се замесва с финансова компания, в миналото, тези компании са били твърде големи и дебелокожи и фактът, че GE е замесена с активист за мен е изключителен.


Да се върнем към AIG, защото колкото и странен да е интересът на Карл Айкън към Xerox, също толкова объркващ е и планът на Питър Ханкок за AIG. Както и Стефани каза, Карл излезе с много ясен план, който имаше смисъл, заради регулаторни капиталови резерви, ето ти AIG, хайде да я разделим. От известно време, Питър Ханкок има план и казва, че нещата ще се оправят.


Но ако сте изпълнителен директор, това наистина е много трудно.

Напомня ми малко какво казвахме за президента Обама, бъдете търпеливи и всичко ще бъде наред и това може би е вярно, но ако търсите бърза развръзка с акциите, може да станете нетърпеливи.

 

Последни новини
Още от Новини