Възможният ефект върху пазарите на сваления руски самолет

Джеймс Беван, главен директор по инвестициите, CCLA Investment Management

Джеймс Беван, главен директор по инвестициите, CCLA Investment Management, Снимка: Bloomberg Джеймс Беван, главен директор по инвестициите, CCLA Investment Management, Снимка: Bloomberg

Джеймс Беван, главен директор по инвестициите, CCLA Investment Management коментира с Франсин Лакуа от студиото на Bloomberg в Лондон възможния ефект от сваления руски самолет за пазарите. Коментар от 24 ноември 2015.


В момента се случва толкова много: Брюксел бе блокиран 4 дни, а сега имаме и натовска държава в лицето на Турция да сваля руски самолет, как изчислявате риска?

Със сигурност няма да надценя риска от свалянето на руския самолет. По някакъв начин, може да се окаже, че политиците са изключително благодарни за това, което се случи.

Ясно е, че Путин вдига шум от известно време и проверява решителността на НАТО, навлезе и в британското въздушно пространство, но беше прогонен от RAF, а това е случай, в който Турция показа мускули така, както НАТО винаги са се надявали да го направи.


Това става в момент, когато Франция иска и се нуждае от Русия като съюзник срещу Ислямска държава.

Точно така, ситуацията е много сложна, но не е правилно да се каже, че Русия трябва да поеме бремето да се справи с ИДИЛ и да разреши проблема в Сирия – нуждаем се от глобален и координиран подход и това, което се случи днес не означава, че това не може да се случи.


Това се опитва да постигне Оланд тази седмица с политическата си обиколка. Какво ще означава това за света и Близкия изток, това по-добра концепция ли е?

Със сигурност е една по-малко рискова концепция, ако можем да получим глобална подкрепа в разрешаване на проблема с Ислямска държава. Това, което изобщо не се обсъжда, е предпочитаната политическа рамка за Сирия и Ливан, ако ИДИЛ вече не са там.

Вие веднага заключихте, че всички искат Асад да бъде свален, но е също толкова ясно, че Русия иска той да остане на власт. Така че вие веднага скочихте на западния сценарий, вместо да приемете, че това не е решение в глобален политически аспект.


Но Джеймс, това, за което говорим тук, значи, че е почти невъзможно за някой като вас да изчисли риска в подобна среда, нали? Нека погледнем акциите, имаме свалянето на руския самолет, което в никакъв случай не е маловажно, но MICEX е надолу, доларът срещу рублата е без промяна, хората са нащрек за всичко, което се случва.

Така е, но не мисля, че трябва да надценяваме риска от такова събитие – живеем в изключително мирен геополитически период. Аз израснах в периода на Студената и Виетнамската война при реалният риск от кръвопролитие, в Латинска Америка и Азия имаше атентати...


Предвид баланса,  изглежда, че ако има някакъв шок, централните банки ще имат много малко инструменти да се справят с него.

Централните банки показаха, че се интересуват повече от пазари и икономика и са много по-отзивчиви на това, което се случва с пазарите, отколкото да разчитат икономически резултати.

 

Последни новини
Още от Новини