Ще ескалира ли руско-турската блокада

Марк Бартън, Bloomberg

Лондонската фондова борса. Photographer: Suzanne Plunkett/Bloomberg News Лондонската фондова борса. Photographer: Suzanne Plunkett/Bloomberg News

Марк Бартън, Bloomberg

Да видим как реагират пазарите в Турция и Русия - те бяха двата най-зле представящи се в глобален план за вчерашния ден. RTS в Русия пада 3,3% - най-много от 1 септември. Bolsa Istanbul потъна 4,4% - най-много за 4 месеца.

Турските акции търпят флуктуация днес. Това е тридневна графика. тя показва тридневно понижение. Турският бенчмарк падна с 4,5% за три дни до 139 пункта днес.

Руските акции се повишиха с 1,6. Турската лира пада за трети пореден ден спрямо долара. Желязната руда падна до рекордно ниво - вижте. Цената й е най-ниска от началото на серията през 2008. Намалението в производството на китайските стоманодобивни компании удари търсенето. Китай осигурява половината от глобалното производство на стомана, а желязната руда е нейната суровина.

В същото време минни компании като BHP Billiton продължават да увеличават нискоразходна руда.

Това е глобалният бенчмарк - с 62% съдържание, за доставка на Qingdao. Потъна 38% тази година до малко над 43 долара за метричен тон. На път е да направи трети пореден годишен спад.

Това е рекорд.

Вижте акциите на Thomas Cook след съобщението за позитивните резултати от днес. Първите за пет години, благодарение на вътрешното търсене. Това е най-големият печеливш в Stocxx 600. Подскочиха с 10%. Има турбуленции в някои от пазарите, но компанията съобщи, че новата фискална година започва с добър старт и насърчаващи записвания за зимата и лятото.

Отразяват се все пак терористичните атаки в Тунис. Политическите и финансови проблеми в Гърция и, разбира се това, че в началото на месеца евакуира клиентите си от Гърция след като бомба свали руски пътнически самолет.

Интересни коментари направи г-н Стиглиц по-рано. Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц вчера каза, че когато Марио Драги каза през юли 2012, че ще направи каквото е нужно, това не спря пукнатините в проекта на валутния блок.

Стиглиц каза: "Европа последният път бе спасена от изказването на Драги. Това наричам "трик на доверието".

Освен това той каза и че има реален риск от нова вълна еврокриза. Вероятността според него е много висока, придружена от огромните разходи за продължаващата стагнация. Това каза Джоузеф Стиглиц.

/Данните са към 14:00ч. 25 ноември 2015/

 

Последни новини
Още от Новини