Русия подозира, че свалянето на самолета от Турция е било планирано

Лавров каза, че сваляването на руския самолет "много прилича на планирана провокация"

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Турция може да е планирала свалянето на руския самолет в близост до границата си докато въпросите за подкрепата на страната към сирийските бунтовници остават, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. 

„Имаме сериозни съмнения това да е било непреднамерено действие“, каза Лавров през репортери в Москва на 25 ноември. „Много прилича на планирана провокация“ и назрява въпросът дали Турция защитава части от Сирия, за да предпази бунтовническата инфраструктура, добави той. 

Ситуацията с нелегалната търговия на петрол от страна на Ислямска държава в контролираните от нея части „е поставена в нова светлина“ след свалянето на руския изстребител над северозападна Сирия, каза Лавров. Инцидентът „стана след като нашият изстребител започна да прави изключително ефективни удари срещу камионите, превозващи петрол и нефтените находища“, каза руският външен министър. 

Лавров каза, че иска да знае дали Турция е поискала разрешение от САЩ да атакува руския самолет. Той каза още, че новият външен министър на Турция Мевлют Чавушоглу му е казал в разговор на 25 ноември, продължил повече от 1 час, че руският изстребител е навлязъл в турското военно пространство за 17 секунди. Чавушоглу е изказал съболезнования, но си е запазил правото на защита от нарушения на въздушното пространство, каза Лавров. 

Руския външен министър каза и че изстребителят не е напускал турското военно пространство и че НАТО прикрива стореното от Турция. Русия няма намерение да влиза в конфликт с Турция, но има въпроси по отношение на действията на турските власти. Русия ще преразгледа целия спектър на отношенията си с Турция, защото „не можем да оставим случилото се без отговор“, каза Лавров. 

Руският външен министър изрази подкрепата си за предложението на френският президент Франсоа Оланд за затваряне на турско-сирийската граница като способ, който да ограничи контрабандата с оръжия. Оланд ще се срещне с руския президент Владимир Путин на 26 ноември в Москва. 

Лавров каза, че терористите изпозлват територията на Турция, за да провеждат атаки в Сирия и други държави. Русия ще поиска от Съвета по сигурността на ООН да дискутира кои държави подкрепят тероризма в Сирия, каза още Лавров. 

От Хенри Майер и Андрей Бирюков, Bloomberg

 

Последни новини
Още от Новини