Почина икономистът, който ни убеди, че институциите са важни за растежа

Нобеловият лауреат Дъглас Норт почина на 95 години

Минувач пред институция в Мадрид. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Минувач пред институция в Мадрид. снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Нобеловият лауреат Дъглас Норт, който спечели наградата за изследванията си за влиянието на политическите, социални и други неикономически фактори върху икономическия растеж в исторически план, почина на 95-годишна възраст.
Кралската академия на науките в Швеция награди Норт и икономиста от Университета в Чикаго Робърт Фогел през 1993 г. с премията за икономика за изследванията им на икономическата история чрез прилагане на икономическата теория и количествени методи, за да обяснят икономическите и институционални промени. Двамата бяха пионери в прилагането на съвременната математика в изследването на историята, област, известна като нова икономическа история, или клиометрика (по името на Клио, музата на историята), съобщава Bloomberg.
Фокусът на Норт бе върху ролята на институциите - правилата и обичаите в едно общество, като законите, правата на собственост, застраховането, политиката и традициите, върху дългосрочното икономическо развитие.

В статия от 1968 г., той твърди, че увеличената производителност в презокеанските доставки от 1600 до 1850 се дължи предимно на организационни промени - ръстът на международната търговия и спадът на пиратството, което намалва разходите за застраховане и размера на екипажа и въоръжението, а не на технологични иновации, като по-бързи кораби.
Статията става едно от най-цитираните изследвания в икономическата история.
Норт твърди, че новите институции възникват, когато обществени групи виждат възможност за печалба, която е невъзможно да се реализира при съществуващите институционални условия. 

Норт работи от  1983 г. в Университета Вашингтон в Сент Луис, където създава Център по политическа икономия. Бил е икономически консултант към правителствата на редица страни, в това число Перу и Аржентина.

Последни новини
Още от Новини